Økonomiske høsttips

Økonomiske høsttips

Foto: Ole Berg-Rusten, NTB.

Del: 

Fagpressen erfarer at høstens budsjettarbeid i redaksjonene har startet. Her er noen gode råd på veien.

Det er viktig å ha oversikt over hvilke kontrakter man har, lengden på disse og oppsigelsestid. Sørg for å ha en samlet oversikt over disse - da kan man handle i forkant i stedet for å få en uønsket automatisk fornyelse. I kontraktene står det ofte også informasjon om prisjusteringer, KPI-regulering eller automatiske fornyelser.

Marginale prisøkninger på papir

For de medlemmene som er med i Fagpressen trykk og distribusjon (FTD), er mye av dette regulert i kontraktene. I rammeavtalene Fagpressen har med trykkeriene, er det kun mulig å justere de tekniske prisene én gang pr år med KPI (konsumprisindeksen). Konsumprisindeksen for de siste tolv månedene var 2,6 prosent (august 2023 til august 2024). 

Dette gjelder derimot ikke for papirprisene - denne kan justeres gjennom hele året. Fagpressen har vært i kontakt med både trykkerier og papirprodusenter og spurt om prisene i 2025. 

Tilbakemeldingen er at det hittil i 2024 kun har vært små økninger i papirprisene. Ett av trykkeriene tror på en videreføring av dagens priser et godt stykke ut i 2025. En annen leverandør forventer de samme små justeringene som har vært i 2024. 

Men, som managing director i papirprodusenten Artic Paper Leif-Arne Karlsen sier, så spiller usikker norsk krone inn sammen med en krevende geopolitisk situasjon. 

- Samlet så kan dette hurtig endre kostnadsbildet på globale råvarer, sier han.

Portoøkning ved årsskiftet

Porto er en stor kostnad hos papirmagasinene. Posten har nettopp opplyst til Fagpressen at det blir en portoøkning på 5 prosent 1. januar 2025 for distribusjon av «post med like formater». Helthjem har ikke 2025-prisene klare foreløpig.

Digital fagpublikasjon

Det er godt over 50 heldigitale fagpublikasjoner i Fagpressen. For disse gjelder også regelen om å ha god oversikt over kontraktene sine. 

- Undersøk avtalene Fagpressen har på digital publisering. Prisene på Labrador og Kilkaya ligger på Fagressens medlemssider, sier Kjartan Tyvand.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på noe rundt mva, GDPR, digitale løsninger eller papirmagasin!

Informasjon fra Posten:

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også: