Skarp kritikk av forslaget om innstramminger i offentleglova

Skarp kritikk av forslaget om innstramminger i offentleglova

Kristine Foss og Sindre Granly-Meldalen, begge jurister i Norsk Presseforbund, innledet med kritiske argumenter mot regjeringens forslag til endringer i offentleglova, på frokostmøte i Pressens hus onsdag. (Foto: BN).

Del: 

Regjeringen foreslår å endre offentleglova slik at forvaltningen kan unnta alle "organinterne dokumenter" fra allmennhetens rett til innsyn.
– Innsyn i forvaltningen er en menneskerett! sa jussprofessor Christoffer Conrad Eriksen på frokostmøtet i Pressens hus onsdag. Den eneste som forsvarte forslaget, var Aps stortingsrepresentant Maria Aasen Svendsrud.

Aasen Svendsrud deltok i paneldebatten på slutten av møtet, sammen med representanter fra SV, Rødt, Venstre og MDG. Ap-representanten framholdt at lovforslaget tar utgangspunkt i at det med nåværende lov ikke er noen plikt for forvaltningen til å journalføre dokumenter.

– Så lenge journalføring er "et valgfag", er det ikke en god nok lov, sa Maria Aasen Svendsrud blant annet. Hun argumenterte flere ganger for at lovforslaget springer ut av et ønske om å forbedre retten til innsyn.

De andre i panelet, og samtlige av innlederne i forkant, mente at dersom det blir innført en rett for forvaltningen til å unnta organinterne dokumenter fra retten til innsyn – som lovforslaget legger opp til – vil det i praksis bli svært mye vanskeligere å drive med undersøkende journalistikk. Definisjonen av "organinternt" kan nemlig i mange tilfeller brukes om hele regjeringskollegiet.

– Med det forslaget som er lagt fram, vil ikkje Stortinget lenger få sjå kva departement som er involverte i behandlinga av ei sak som regjeringa skal ta stilling til! sa jussprofessor Christoffer Conrad Eriksen frå Universitetet i Oslo i si svært kritiske innleiing.

Les mer om den her, hos Uniforum.

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
  • Selskapene fusjonerer for å være bedre rustet i møte med AI, falske nyheter og globale konkurrenter.

  • Fagpressens kontor i Pressens hus holder sommerstengt i fire uker fra 8. juli. Administrasjonen ønsker alle en riktig god sommer!

  • – Det er viktig å ha kontroll på egne data om de digitale leserne. Nå har Fagpressen en ferdig løsning, som vi har testet og vet at fungerer. Medlemmene betaler ingenting for å være med!