Pressefriheten under press i stadig flere land
Pressefriheten under press i stadig flere land
Mange møtte opp til den viktige markeringen av Den internasjonale pressefrihetens dag i Hydroparken ved Solli plass i Oslo onsdag morgen, 3. mai. Samtlige talere uttrykte sterk bekymring for pressefrihetens kår i verden.
Folk fra presseorganisasjonene, Norsk PEN, Stiftelsen Tinius og Den norske UNESCO-kommisjonen samlet seg om markeringen ved monumentet over norske pressefolk som mistet livet fordi de jobbet i den illegale pressen under andre verdenskrig. Den årlige markeringen ble i år sterkt preget av den nedslående utviklingen i Pressefrihetsindeksen som utarbeides hvert år av Reporters Without Borders (RSF) og publiseres 3. mai. Stella Assange, som er gift med Julian Assange, var også til stede og holdt en av appellene.
– Pressefrihets-rangeringen er dessverre dyster lesning, som den har vært de siste årene. De aller fleste land i verden har dårlige eller svært dårlige kår for journalistikken. Det har også en klar sammenheng med tilbakegangen av demokrati i de samme landene. At Norge topper kåringen for syvende år på rad, er bra, men vi er i en veldig liten gruppe etter hvert, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen i en uttalelse på Pressefrihetens dag.
Blant de 180 landene som evalueres er situasjonen «veldig dårlig» i 31 land, «dårlig» i 42, «problematisk» i 55, og «bra» eller «ganske bra» i 52 land.
Onsdag ettermiddag arrangeres et åpent seminar i Pressens hus i anledning Pressefrihetens dag. Det blir innlegg og panelsamtaler med blant annet journalister fra Ukraina og Belarus. Det blir også en samtale med finalistene i årets Den store journalistprisen som skal deles ut i neste uke. Les mer her.