POU-undersøkelse: Departementer hindrer innsyn

POU-undersøkelse: Departementer hindrer innsyn

Siri Gedde-Dahl, leder i Pressens offentlighetsutvalg, la fram den ferske rapporten fra utvalget på møtet "Medieåret 2016", hos Amedia 11. januar. Rapporten avslører at de fleste departementene bruker altfor lang tid før de journalfører dokumenter og publiserer dem i postjournalen. (Foto: BN).

Del: 

Departementene bruker i gjennomsnitt mye lengre tid på å gjøre dokumenter tilgjengelig i postjournalen i dag, enn den gang alt foregikk på papir. En fersk undersøkelse fra Pressens offentlighetsutvalg avslører at det tar fra ni til 39 dager før dokumentene er publisert i Offentlig elektronisk postjournal, OEP. Aller verst er Justis- og beredskapsdepartementet.

– Vi har funnet grunn til å mene at det i noen departementer drives bevisst trenering av å journalføre dokumenter. Dermed undergraves offentlighetsloven, sa Siri Gedde-Dahl, leder i Pressens offentlighetsutvalg (POU), da hun la fram den ferske undersøkelsen "Slik hindrer departementer innsyn". Offentlighetsutvalget har gjort en grundig undersøkelse av journalføringspraksis i samtlige departementer.

POU har blant annet funnet ut at det går hele 39,4 virkedager – hvorav 12,6 dager er tiden frem til journalføringsdato – fra dokumentdato til publiseringsdato i Justis- og beredeskapsdepartementet (JD). Mange saker blir som konsekvens av det ikke journalført/publisert i JD før saksbehandling, slik lovverket krever, og POU mener at så sen publisering i OEP, undergraver offentleglova. 13 av 15 departementer har en journalføringspraksis som utvalget mener er kritikkverdig og lovstridig. Justisdepartementet var invitert til arrangementet onsdag, men ingen møtte.

Offentlighetsutvalget kommer i rapporten med konkrete forslag til forbedringer og endringer av praksis. Rapporten ble framlagt på arrangementet "Medieåret 2016" onsdag formiddag. Les hele rapporten her.

Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten kommenterte rapporten slik:
– Det foregår et bevisst maktmisbruk i forvaltningen overfor samfunnet, når departementer systematisk bryter offentleglova. Stanghelle minnet om at stortinget på eget initiativ vedtok å lovfeste retten til innsyn i offentlige dokumenter allerede i 1970.
– Mens teknologien har gjort det stadig enklere å tilrettelegge for innsyn og offentlighet, kan det se ut som om holdningene til åpenhet i forvaltningen utvikler seg i motsatt retning! advarte Stanghelle.

I arrangementet "Medieåret 2016" ble også 2016-statistikken fra PFU presentert, av PFUs leder Alf Bjarne Johnsen.

Annonsekampanje 2025

Her finner du årets annonser. Hent dem her!

Les også:
  • Hun begynner i stillingen 1. august, fra samme dato som Ingrid Nergården Jortveit begynner som nestleder i Fagpressen. Det melder Norsk Presseforbund fredag.

  • Torsdag ettermiddag inviterte Altinget til lanseringsfest for sin sjuende fagpolitiske nisjepublikasjon, Altinget Digital. En tallrik forsamling fra nettverket, mediefolk generelt og noen politikere fikk med seg åpningen ved digitaliseringsminister Karianne Tung og påfølgende panelsamtale med det store spørsmålet: "Hvor går grensen for når vi ikke lenger kan stole på tek-selskapene som vi er avhengige av?" 

  • Følelsen av å bli sveket av dine egne er noe av det vondeste jeg kan tenke meg. Det er også den mest nærliggende beskrivelsen av hvordan det kjennes å se norske aviser ty til bilder generert av kunstig intelligens.

    Dette er et debattinnlegg skrevet av illustratør og tegneserieskaper Flu Hartberg. Innlegget har vært publisert i flere medier, blant dem Journalisten. Teksten uttrykker skribentens egne meninger.
    I 2024 vant Hartberg Fagpressens forsidepris for en forside i Sykepleien.