Nå står norske redaktører og pisser på graven de selv har forsøkt å grave

Nå står norske redaktører og pisser på graven de selv har forsøkt å grave

Illustrasjonen er laget av Flu Hartberg. For å se alle rutene i tegneserien, kan du for eksempel gå til Journalisten, lenke i ingressen.

Del: 

Følelsen av å bli sveket av dine egne er noe av det vondeste jeg kan tenke meg. Det er også den mest nærliggende beskrivelsen av hvordan det kjennes å se norske aviser ty til bilder generert av kunstig intelligens.

Dette er et debattinnlegg skrevet av illustratør og tegneserieskaper Flu Hartberg. Innlegget har vært publisert i flere medier, blant dem Journalisten. Teksten uttrykker skribentens egne meninger.
I 2024 vant Hartberg Fagpressens forsidepris for en forside i Sykepleien.

I ukene opp mot påske så vi to grelle eksempler på denne bruken i norske aviser. Først ut var Egon Holstad, som brukte et KI-bilde, framfor for en mennesketegnet illustrasjon, i sin musikkspalte i Feedback/iTromsø. Like etter får jeg tips av min tegneseriekollega Øystein Runde om at Finansavisen har gått til det kontroversielle steget å trykke en KI-generert vitsetegning, komplett med skrivefeil og det hele.

Dette er nye takter fra norske aviser, og et tydelig signal om hvilken side norske redaktører tar i kampen vi kunstnere kjemper mot trusselen fra den nye teknologien.

Det er ikke mange år siden norske avisredaktører sto i kø for å hylle viktigheten av å ha avistegnere, etter de forferdelige angrepene mot Charlie Hebdo i Frankrike. Ikke lenge etter startet paradoksalt nok en storstilt nedskjæring der avistegnere og tegneserieskapere var de første som mistet jobben. Nå står norske redaktører og pisser på graven de selv har forsøkt å grave for illustrasjonsyrket. De går i samarbeid med de store tek-selskapene som nå kan smile takknemlig for å ha vunnet nok en seier over hverdagen vår, over kulturen vår.

For hvis vi ikke bevarer og støtter hverandres yrker og vår felles kulturarv, går det slik de mektige IT-selskapene vil: Da trenger vi ikke lenger kunstnere, musikere, journalister, oversettere eller forfattere. Vi kan klinisk vaske vekk alle spor av menneskelighet i offentligheten, det vil bli billigere, raskere, mer effektivt.

Men det vil også bli tristere, tommere, mer upersonlig, mindre lokalt, mindre humant; en visuell hverdag kontrollert av teknologien og dens sterke selskaper. Dette skjer ikke automatisk, det skjer ved valg som tas hver dag. Av deg og meg. Vi kan altså velge om vi lar kunstig intelligens komme inn og erstatte den hundreårige avistegner-tradisjonen fra norske aviser. Vi kan velge om vi vil flytte pengene fra norske kunstnere til utenlandske milliardærer. Finansavisen har tatt et tydelig valg, det samme har iTromsø og Egon Holstad.

Det er mulig å ta egne valg!

Men det er ikke for sent. Det er fortsatt mulig å våkne opp fra tek-hypnosen og innse at vi er i ferd med å kaste noe unikt ut av vinduet.

Selv tar jeg daglig et aktivt valg om å fortsette å kun lytte til musikk laget av ekte mennesker, og lese bøker av ekte forfattere. Jeg er redd dere som omfavner bruken av KI-bilder havner på feil side av historien når vi om 10, 20 år ser tilbake på hvordan arbeidsplasser, kulturen vår og livene våre ble radert av den nye teknologien. Og neste gang kan det dessuten være din arbeidsplass som står på spill.

Det er mange grunner til at det å benytte seg av KI-genererte bilder er uetisk og problematisk. For å gi en oversikt over noen av argumentene, samt gjøre valget enklere neste gang det klør i chatgtp-fingeren, har jeg tegnet en huskeregel i tegneserie-form – helt gratis – som norske avisredaksjoner kan henge på kjøleskapsdørene sine.

Annonsekampanje 2025

Her finner du årets annonser. Hent dem her!

Les også:
  • «Ikke bare er det ekstra viktig å støtte redaksjonelle medier i den utviklingen vi ser i verden rundt oss i dag. Men redaksjonelle medier er også et riktig i valg i svært mange sammenhenger for å oppnå topp-resultater i markedsføringen av produkter og tjenester», skriver Tor Arne Sandholt i dette innlegget som først ble publisert i KOM24.

  • Fagpressens redaktørforum har holdt årsmøte og valgt to nye styremedlemmer. Paal Ravnaas fortsetter som leder for forumet.

  • Fagpressens Per Brikt Olsen deltok i paneldebatt om fremtidens distribusjon for trykte publikasjoner, da Grafisk Øst arrangerte sitt vårseminar i Sarpsborg torsdag. Han påpekte at rapporten fra Odin-utvalget helt unnlater å kommentere de store opplagene Fagpressen representerer i distribusjonskjeden.