Årets prioriteringer og Kriterier for å søke støtte
Fagpressens kompetansestøtte 2025
Fondsstyrets prioriteringer for kompetansestøtte 2025
Fondsstyret har disse hovedprioriteringene:
- Her finner du anbefalte konferanser og kursleverandører og søknadsskjema 2025. Dette er både fysiske og digitale kompetansegivende kursopplegg og konferanser.
- Samarbeid mellom ulike redaksjoner og/eller markedsavdelinger. Dette kan være felles kurs, kompetanseløft, planlegging av redaksjonelle eller kommersielle prosjekter. Søkere må tydeliggjøre læringsmålet og hvordan de kan dele erfaringer/kompetanse med andre i Fagpressen.
- Kurs og kompetansetiltak i digital utvikling. Kurs og tiltak som fremmer god bruk av KI i journalistikk og/eller mediets digitale utvikling er svært viktig.
Generelle kriterier for å søke støtte fra Fagpressens vederlagsfond
Formålet for vederlagsfondet er å fremme og støtte gode kompetanseprosjekter i fagmedier og tidsskrift. Retningslinjene for å søke kompetansestøtte fra Fagpressens vederlagsfond, er hjemlet i §5 i vedtektene for fondet. Midlene til fondet blir skapt av redaktører og utgivere, gjennom kopivederlagsmidler fra Kopinor.
Søknadsskjemaet må benyttes.
Hva kan det søkes om?
Kompetansestøtte
Det kan søkes om individuelle eller kollektive stipend, som har som formål å øke kompetansen til den enkelte og/eller til én eller flere avdelinger/redaksjoner. Kompetansemålet skal framgå tydelig av søknaden/prosjektbeskrivelsen.
Herunder kan det også søkes om:
- Konferansestøtte: Søknader om dekning av utgifter til å delta på relevant konferanse. Standard beløp for støtte til konferanser er inntil kroner 10 000.
- Vikarstøtte: I forbindelse med kompetansetiltak kan det søkes vikarstøtte, inntil 40 000 kroner (inkludert sosiale kostnader). Det er anledning til å søke om kompetansestøtte og vikarstøtte samtidig. Søknader om vikarstøtte må sendes av arbeidsgiver/redaktør.
Eksempler på hva slags prosjekter du kan søke støtte til:
- kurs/seminar som vil gi relevant kompetanseheving
- dekning av avgift og reisekostnader for å delta på relevante konferanser
- eget prosjekt, individuelt eller kollektivt, for å øke kompetansen på et definert område. NB: Legg inn datoer for planlagt start og sluttføring av slike prosjekter.
- gjennomføring av kompetansegivende kurs i den enkelte redaksjon eller markedsavdeling
- studieturer
- kompetansesamarbeid med andre medier, for eksempel innkjøp av kurs til flere medier. NB: Legg inn datoer for planlagt start og sluttføring av slike prosjekter.
Prioriterte områder
Fondsstyret kan hvert år prioritere enkelte områder/tema som de ønsker å støtte. De prioriterte områdene er listet opp øverst i denne teksten og kunngjøres samtidig med utlysningen av årets kompetansestøtte.
Hva støttes ikke?
Fagpressens vederlagsfond gir ikke ren driftsstøtte, ren reportasjestøtte, eller støtte til ordinær lønn og honorarer til medarbeidere i fagmedier.
Hvem kan søke?
Alle ansatte og utgivere i tidsskrift/fagpresse kan søke stipend. Medlemskap i Fagpressen er ikke et krav.
- Søknader fra andre enn redaktører og utgivere, som journalister og markedsmedarbeidere, krever underskrift fra redaktør for å bli behandlet av fondsstyret.
- Redaktører kan søke om støtte på vegne av navngitte frilansere.
- Redaktører kan også søke om støtte på vegne av sin redaksjon eller sammen med andre redaksjoner, til felles prosjekt.
Hvordan skrive en god søknad?
Din søknad om støtte fra Fagpressens vederlagsfond, skal:
- beskrive og begrunne prosjektet du søker støtte til, og klart beskrive kompetansemålet
- vise til økonomisk egeninnsats, privat eller fra redaksjonen/avdelingen, og eventuell støtte fra andre bidragsytere
- inneholde et budsjett med gode overslag over de ulike kostnadene
Utbetaling og offentliggjøring av innvilget støtte
- Fondsstyret behandler de innkomne søknadene kort tid etter at søknadsfristen er gått ut. Det blir sendt melding til alle søkere.
- Dersom søknaden innvilges, blir 70 prosent av støttebeløpet utbetalt i forkant av prosjektet. Resten, 30 prosent, blir utbetalt når prosjektet er gjennomført og Fagpressen har mottatt en rapport.
- Fagpressen offentliggjør hvem som mottar støtte, umiddelbart etter tildelingen.
Rapportering og kunnskapsdeling
Alle støttemottakere skal etter gjennomført prosjekt sende inn en rapport som blir publisert på fagpressen.no. På denne måten kan flere få del i læringsutbyttet, samt få gode innspill til egne prosjekter å søke støtte til.
Mottakere kan også bli bedt om å dele kunnskap i form av bidrag til kurs, møter, eller liknende, etter nærmere avtale.
Fondsstyret
Det er valgt et eget fondsstyre som behandler søknadene, etter innstilling fra Fagpressens administrasjon. Fondsstyret har fem medlemmer som er valgt av styret i Fagpressen. Maksimum tre av fondsstyremedlemmene kan være blant de sittende styrerepresentantene.
Medlemmer i fondsstyret er inhabile i behandling av søknad fra eget medium, egne medarbeidere og seg selv. For øvrig praktiseres vanlige habilitetsvurderinger.