Forskningspolitikk felt i PFU onsdag

Forskningspolitikk felt i PFU onsdag

Pressens faglige utvalg (PFU) samlet til møte onsdag. (Foto: Norsk Presseforbund).

Del: 

Forksningspolitikk ble felt for brudd på punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse. Forskning.no som hadde publisert den samme artikkelen, ble ikke felt. Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte med at Forskning.nos avpublisering av artikkelen, og påfølgende beklagelser, veide opp for at den opprinnelige publiseringen manglet samtidig imøtegåelse.

PFU behandlet de to sakene i sitt møte onsdag.

Begge fagmediene var innklaget for en meningsartikkel som gikk hardt ut mot organisasjonen Women’s Declaration International (WDI), og personer tilknyttet organisasjonen. Artikkelen inneholdt ytringer som utløste rett til samtidig imøtegåelse.

Forskningspolitikk publiserte i juni 2023 en artikkel med tittelen «Ulver i akademiske fåreklær», signert ansvarlig redaktør Per Koch.

Leder og nestleder i WDI, Christina Ellingsen og Anne Kalvig, mente artikkelen oppfordret til «delegitimering av kvinner i akademia», og at den inneholdt «grove anklager og grov feilinformasjon» om dem.

Redaktøren avviste at omtalen var usaklig eller inneholdt feil av krenkende karakter, og anførte at artikkelen dessuten henviste til en lang rekke kilder. Samtidig opplyste redaktøren at han vil «korrigere feil eller tekst som kan feiltolkes» når PFU har konkludert.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) konstaterte at den påklagede artikkelen er en meningsartikkel og må vurderes i den konteksten. De skriver: "Som utvalget har understreket en rekke ganger, skal det være stor takhøyde og rom for både svært sterke meninger og spisse formuleringer på meningsplass. Dette er ikke minst sentralt i et ytringsfrihetsperspektiv. Like fullt gjelder presseetikken også for meningsinnlegg."

Forskning.no publiserte i juni 2023 den samme artikkelen.  Forskning.no valgte imidlertid å avpublisere artikkelen dagen etter publisering, og publiserte samtidig en beklagelse.

Forskningspolitikk ble felt for brudd på punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten, mens Forskning.no ikke ble felt – med henvisning til deres avpublisering og beklagelse.

Les mer om sakene på presse.no

 

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
  • Selskapene fusjonerer for å være bedre rustet i møte med AI, falske nyheter og globale konkurrenter.

  • Fagpressens kontor i Pressens hus holder sommerstengt i fire uker fra 8. juli. Administrasjonen ønsker alle en riktig god sommer!

  • – Det er viktig å ha kontroll på egne data om de digitale leserne. Nå har Fagpressen en ferdig løsning, som vi har testet og vet at fungerer. Medlemmene betaler ingenting for å være med!