PUFF-konferansen 2022, 28.–29. april

Primærfaner

PUFF-konferansen 2022, 28.–29. april

Del: 
Dato: 
Torsdag 28. Apr til Fredag 29. Apr
Sted: 
Hotell Expo, Fornebu
Kl.: 
09:00 til 17:00
Passer for: 
Redaktører
Journalister
Pris: 
kr 2300 for medlemmer/rettighetshavere

Tidligere helseminister, og nå statsforvalter i Rogaland, Bent Høie kommer til PUFF-konferansen for journalister og redaktører i Fagpressen 28. og 29. april. Kommer du?

Program PUFF 2022:

Torsdag 28. april:
Programvert: Marina Tofting.

marinatofting12_foto_unniirmelinkvam_dnva.jpg

Marina Tofting, samfunnskontakt og kommunikasjon Det norske vitenskapsakademi. (Foto: Unni Irmelin Kvam, DNVA).

Kl. 0900: "Drept på åpen gate"

NRKs journalist Trude Lorentzen og researcher Øyvind Gustavsen har gransket alle 60 drap i Oslo de ti siste årene. Hvert tredje drap skjer på åpen gate med tilfeldige vitner, avdekket de. Det er en mye større andel enn i resten av landet. Vi får bli med på en visuell biltur til de 20 åstedene. Lorentzen kommer til PUFF og forteller om metoden de brukte.

Kl. 1000: Pause

Kl. 1015: Slik følger du pengene i private selskaper

Utdanningsnytt fikk Fagpressens gravepris i 2021 for en sak om hvordan eieren av en liten, privat barnehage skaffet seg luksusleilighet på Tjuvholmen, mens foreldrene i barnehagen protesterte mot millionlønninger og dårlig vedlikehold av barnehagen. Gjennom flere år har journalistene Kari Oliv Vedvik og Jørgen Jelstad undersøkt pengestrømmene i private barnehager. De gir en kjapp innføring i hvordan de fant saker i regnskap og offentlige databaser.

Kl. 1100: Pause

Kl 1115:  SoMe-inspirasjon

Sykepleien på Instagram

Sykepleien lar helsepersonell vise bilder fra hverdagen i helsevesenet som en del av satsingen på Instagram. Dette gir høyt engasjement blant følgerne og kontakt med mange nye kilder. Ved Nina Hernæs, Sykepleien.

Kl 1145: NRK på TikTok

Frank Sivertsen i Supernytt (NRK) forteller og viser hvorfor de har vært på TikTok i over tre år. Han forteller også hvorfor de har lagt ned Snapchat- og YouTube-satsningene sine.

Kl. 1215: Pause for innsjekk på hotellet

Lunsj kl. 1245-1330

Parallellseminarer:

Kl. 1330:
A) Lær å legge tekst på videoen

Teksting av video øker opplevelsen og lesbarheten i videoene. Foredragsholder Gunnar Grønlund er fotoredigerer fra NRK og har lang erfaring med å undervise i video- og mobiljournalistikk for landets største mediehus. Det kreves ingen forkunnskaper i redigering. Vi bruker bare telefonen og en gratis app, VN. Deltakerne bør laste ned appen før sesjonen. Den finnes både for iPhone og Android.

Eller:

B) Slik starter du med podkast:

Journalist Svanhild Blakstad i Byggeindustrien / bygg.no forteller hvordan det var å debutere med podkasten "Byggeplassen". Hun deler sine erfaringer som programleder, og gir råd og tips til førstegangs-poddere.

Ida Bing og Cathrine Kahrs forteller om podkasten Rørsla, Fri Fagbevegelses podkast. Rørsla har siden 2018 blitt en viktig podkast om arbeidslivsfeltet. De formidler komplekse problemer på en levende måte, og jobber målbevisst med historiefortelling og distribusjon. Det har gitt økt synlighet og lyttervekst, særlig hos den yngre målgruppa.

Kl 1415: Pause

Kl. 1430: Parallellseminarer:

A) Nyhetsbrev: Hvordan få flere lesere via andre kanaler enn Facebook? Slik kan du lage nyhetsbrev som fenger, og få flere til å abonnere. Redaktørene Alf Bergin i Gravplassen og Per Bjørn Lotherington i Byggmesteren forteller om sine erfaringer.

Byggmesteren har rundt 6000 abonnenter på nyhetsbrev. Hvordan har de klart det?

Eller:

B) Gode intervjutriks: Lena Storvand er mangeårig VG-journalist, kursholder (bl.a. ved IJ), prosjektleder og forfatter. Hun deler gode intervjutriks enten vi møter topptrente kilder eller utrente intervjuobjekter og bevisstgjør oss på våre uvaner i ulike intervjusituasjoner.

Kl. 1515: Pause

Kl. 1530: Hold fanen høyt og hodet lavt!

Hvordan rapportere fra krigssoner som Ukraina?  Vi står overfor den største humanitære utfordringen for dagens Europa på mange tiår. Hva kan vi stole på av det vi leser og får formidlet av bilder og video? Vi har satt sammen et panel som fra sine utgangspunkt, formidler noen av sine opplevelser de siste to månedene. Og vi får en nærmere presentasjon av norske mediehus som har gått sammen om en egen desk for å verifisere videoer fra Ukraina.

NRKs Morten Jentoft forteller fra Ukraina. Frilansfotograf Ole Christian Eklund gir oss en gripende formidling av sine inntrykk fra grensa mellom Romania og Ukraina der titusenvis av flyktninger kom strømmende. Hva var bakgrunnen for en egen desk for verifisering av videoer fra Ukraina? Prosjektets «gudmor», Hege Iren Frantzen, redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, tar oss med fra den spede begynnelse og til etableringen i Pressens hus. To av dem som skal arbeide med verifisering av videoer fra Ukraina, forteller og viser hvordan de arbeider. Dea Hovet fra Faktisk.no og fungerende prosjektleder Krister Sørbø fra Forsvarets forum. 

Ordstyrer er redaktør Alf Bergin i Gravplassen.

Den faglige delen av dagen avsluttes ca. kl. 1630.

Kl. 1900 Aperitif

Middag (for påmeldte) kl. 1930

Fredag 29. april:

Kl. 1000: Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) i Bergen gir gravehjelp til redaksjoner.
Kristine Holmelid og Per Christian Magnus ved SUJO kommer og forteller om veiledning og assistanse de tilbyr til små og store fagpressemedier som har en idé til en gravesak. Nå trår Norsk Journalistlag (NJ) og Fritt Ord til med et treårig prosjekt for kvalitetssikring. 

Dagens Medisin er blant dem som har fått støtte fra SUJO til deres graveprosjekt om fristbrudd ved sykehusene. Byggeindustrien og Utdanningsnytt er andre som har fått bistand.

Thomas Frigård, Kommunal Rapport, kommer og sier litt om hjelpen han har fått fra SUJO.

Kl. 1045: Pause

Kl. 1100: Debatt:
Har journalister løpt i flokk som mikrofonstativer for myndighetene under koronapandemien? Har vi stilt for få kritiske spørsmål ved begrunnelsen for de inngripende tiltakene i våre privatliv?

Filosof Einar Øverenget har uttalt at pressen har vært for lite kritiske til regjering og helsemyndigheter, og kommer.

I tillegg kommer:

  • Journalist Per Anders Johansen, Aftenposten
  • Tidligere helseminister, og nå statsforvalter i Rogaland, Bent Høie (deltar via Teams)
  • Redaktør Anne Hafstad, Sykepleien

Debattleder: Redaktør Nina Kristiansen i forskning.no

Vi avslutter med en wrap ca klokken 1200.

Vi tar forbehold om endringer i programmet. – Dette blir en PUFF-konferanse du ikke vil gå glipp av! sier Anne Lise Stranden og kollegene i planleggingskomiteen.

PUFF-konferansen finner sted på Hotell EXPO på Fornebu.
Prisen inkluderer overnatting på hotellet, middag første dag og frokost.

 

Påmelding: 
Rekkefølge
Ønsker du ha med noen kolleger, kan du melde de på ved å skrive navnet deres i feltet over.

Kurs og arrangementer

Dato: 
Onsdag 01. jun
Kl.: 
17:00 til 23:00
Passer for: 
Alle

Onsdag 1. juni skal vi dele ut årets priser og feire alle vinnerne! Prisfesten foregår i Pressens hus fra kl 17.00. Arrangementet er i ferd med å bli fullt, men send epost til bn@fagpressen.no for å stå på venteliste!

Dato: 
Tirsdag 07. jun til Torsdag 09. jun
Kl.: 
09:00 til 16:00
Passer for: 
Alle

FIPP er Fagpressens internasjonale organisasjon, og de arrangerer store konferanser annet hvert år. Årets konferanse ved Lisboa blir den første etter pandemien.
Påmelding innen mandag 31. januar gir rabatt på 1000 euro pr person.

Dato: 
Tirsdag 07. jun
Kl.: 
10:00 til 15:00
Passer for: 
Redaktører
Journalister

Norsk Tidsskriftforening tilbyr kurs i musikk-kritikk over tre ettermiddagssamlinger, den første 7. juni. Kursene er støttet med vederlagsmidler fra Fagpressen.
Les mer om innholdet i kurset, og meld deg på hos Tidsskriftforeningen.