19.-20. mars: PUFF 2020

Primærfaner

19.-20. mars: PUFF 2020

Del: 
Dato: 
Torsdag 19. Mar til Fredag 20. Mar
Sted: 
Quality hotell Expo Fornebu
Kl.: 
09:00 til 17:00
Passer for: 
Redaktører
Journalister
Pris: 
Se priser under programmet!

På PUFF 2020 møter du Kristian Ervik med saken "Kontainer-babyen" som Åsted Norge-redaksjonen laget for TV2 i fjor. Dessuten møter du journalistene fra Avisa Nordland som laget den prisbelønte saken "Mia – jenta ingen kunne hjelpe." Klikk og se hele det innholdsrike programmet.
Meld deg på PUFF!

Torsdag 19. mars:

8.30: Registrering, kaffe og rundstykker

9.00: Container-babyen: Reporter Kristian Ervik i Åsted Norge på TV2 oppklarte den 29 år gamle uløste politisaken om babyen som ble funnet i en container i Oslo.
Ervik beskriver hvordan de med DNA-analyser, slektsgranskning og etterforskningsmateriale fant fram til Ingrids mamma. Hvilke etiske og dramaturgiske valg tok de underveis? Åsted Norge har levert metoderapport til SKUP. Spørsmålsrunde

9.50: Kaffepause med softis, frukt og kaker i 20 minutter

10.10: Hvordan omtale selvmord? Kan omtale forebygge eller gir det smitteeffekt – hvordan balansere på denne knivseggen?
Journalist Bjørg Aftret innleder med boken hun skrev om sin mann, journalist Knut Erik Holm, som tok sitt liv. Etiske vurderinger? Var det avgjørende å samarbeide med psykolog?

10.30: Debatt om hvordan fagpressen kan tematisere selvmord.
Debattleder: Redaktør Cathrine Paulsen i Psykisk helse. Ingeborg Senneset, tidligere pasient, sykepleier og nå journalist i Aftenposten. Forsker Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) er kritisk til noe av dekningen av Ari Behns død. Norsk redaktørforenings Reidun Kjelling Nybø om Vær Varsom-plakatens endringer og hvordan unngå fellelse i PFU. Redaktør Erik Inderhaug i Politiforum forteller om omtalen av selvmordet til politimannen Stian Elle.

11.15: Kort kaffepause med softis, frukt og kaker i 15 minutter

11.30: Test deg selv: Er du så stø i språk som du tror? Språktips og -triks med glimt i øyet. Med språknerd Ståle Johnsen, Utdanning.

12.00: LUNSJ

13.00: Parallellseminarer:

A) Kurs i innsyn.
Journalist Sonja Holterman i Utdanning forteller om hvordan hun fikk innsyn i politiets etterforskningsmateriale da hun jobbet med den store overgrepssaken.
Journalist Frode Aga i Byggeindustrien vant Fagpressens gravepris i 2019 for å avdekke Bane NOR-skandalen. Frode forteller om metodene han brukte.

Eller:

B) Unngå misbruk av statistikk: La Y-aksen stå!
Faktasjekker Morten Langfeldt Dahlback i Faktisk.no illustrerer hvordan grafer kan forvirre mer enn de forklarer, om de er feilaktig eller utydelig fremstilt. Faktisk.no åpnet nylig Instagramkontoen «Hvordan ikke lage graf». Hva må du passe på for å gi en riktig fremstilling?

13.45: Kort kaffepause med softis, frukt og kaker i 15 minutter

14.00: Hvordan har United-supporteren lykkes på nett?
De har nest flest digitale lesere av alle i Fagpressen. Hvilket nivå legger de seg på i sakene, når leserne selv er eksperter? Redaktør Dag Langerød forteller om suksessfaktorene.

14.30: Hvilke titler får en nettsak til å fly? Titler som fungerer på trykk, kan bli kryptiske på nett. Språkrøkter Rune Wikstøl, NTB, lærer oss hvilke titler som fungerer på nett – via Google og Facebook.

15.00: Kort kaffepause på 10 minutter

15.10: Arbeidsstasjoner (workshops), med konkurranse. Vi deler oss inn i grupper og får et knippe snodige artikler fra fagpressen som vi skal foreslå bedre titler til. Forslagene presenteres og Rune Wikstøl kårer de beste titlene i ulike kategorier.

15.50: Kort kaffepause i 10 minutter, softis....

16.00: Hvordan våge å etablere et papirmagasin i disse nettider? Kvinnemagasinet Altså ble etablert i fjor, og fikk gode kritikker. Redaktør Ida Eliassen-Coker forteller om hullet i markedet, hvordan de reiste penger ved forhåndssalg og Fritt ord-støtte. Hittil har de 9 000 abonnenter. Hva kan andre fagpresseredaksjoner lære av dem?

16.40: Avslutning dag 1. De som vil, rusler en tur ved strandkanten.

18.00: Aperitif og gode samtaler

19.00: Treretters middag

Fredag 20. mars:

09.00: Mias historie - jenta ingen kunne hjelpe. En voldstiltalt kvinne møtte i retten med smokk og kosedyr. Hva skjedde før hun ble satt i varetekt for vold? Journalist Alexander Kjønsø Karlsen forteller hvordan Avisa Nordland gransket Mias oppvekst, som resulterte i en serie artikler. Jenta falt tidlig mellom to stoler, mellom psykiatri og straffeapparat. Avisa har levert metoderapport til SKUP.
Journalistene i AN fikk avgjørende hjelp fra Senter for undersøkende journalistikk i Bergen. Fagpressemedier kan søke stipend og få hjelp med graveideer.

10.00: Kaffepause med softis, frukt og kaker

10.20: Lynkurs i å ta bedre bilder. Fotograf Ole Martin Wold, Trondheim. Inspirasjon og tekniske tips.

11.00: Yngve Vogt om sin nye bok: Tilfeldig? Neppe!
Mange journalister vet for lite om tilfeldigheter og sannsynlighet. Journalist Yngve Vogt i Apollon forteller om hvorfor kunnskapen om sannsynlighet og slump er viktig for at vi skal kunne forstå og skrive om klimakaos, ulykker og medisinske diagnoser. Han avslutter muntert med hvorfor noen andre enn deg alltid vinner i vinlotteriet.

11.30: Kort kaffepause med softis, frukt og kaker

11.40: Når redaktørplakaten blir satt under press: Redaktører lufter ferske erfaringer med utgivere som vil ha redaksjonell styring. Ordstyrer: Nestleder i Fagpressen Berit Nyman
Finansfokus var i fjor nær ved å miste redaktørplakaten etter forslag fra Finansforbundet, men landsmøtet stemte nei. Hvordan opplevde redaktør Svein Åge Eriksen i Finansfokus krisen?
Nylig trakk Bjørnar Olsen seg som sjefredaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, fordi eieren ønsket en annen redaksjonell profil. Olsen er nå fagredaktør og forteller om dråpen som fikk begeret til å flyte over.
Redaktør Erik Inderhaug, Politiforum, forteller om sin forgjengers erfaringer med å bli kalt inn på teppet.

12.30: Avslutning. Vi tar med oss en wrap og drar hjem.

PRISER:
Disse prisene gjelder for medlemmer av Fagpressen/rettighetshavere. (Pris i parentes gjelder tilsvarende valg for andre interesserte):

  • Pris for hele konferansen: 2310 kr (3600 kr)
  • Bare torsdag uten middag: 660 kr (1000 kr)
  • Bare torsdag med middag: 1155 kr (1700 kr)
  • Bare fredag: 550 kr (900 kr)
  • Begge dager uten middag og overnatting: 1210 kr (1800 kr)

SISTE PÅMELDINGSFRIST: 28. februar 2020!

PUFF-konferansen arrangeres med støtte fra NJ, Pressens faglitterære fond og Fagpressen. Konferansestedet er hotell Quality Expo på Fornebu i Bærum.

Påmelding: 
Rekkefølge
Ønsker du ha med noen kolleger, kan du melde de på ved å skrive navnet deres i feltet over.

Kurs og arrangementer

Dato: 
Tirsdag 17. Mar
Kl.: 
09:00 til 10:00
Passer for: 
Redaktører
Journalister
Markedsførere

På den tredje av vårens tidlige språkøkter lærer du å skrive slik at søkemotorene lettere finner sakene dine.

Dato: 
Torsdag 26. Mar
Kl.: 
14:00 til 16:00
Passer for: 
Alle

Fagpressens årsmøte holdes torsdag 26. mars på Litteraturhuset. Det skal holdes valg til fem av plassene i styret. Hvert medlem i Fagpressen har én stemme - meld deg på.
Hvis du har forslag som du ønsker behandlet på årsmøtet, må dette sendes til styret i Fagpressen senest torsdag 27. februar som er fire uker før årsmøtet (jfr. Fagpressens vedtekter).

Dato: 
Tirsdag 31. Mar
Kl.: 
09:00 til 10:45
Passer for: 
Redaktører
Journalister

På dette kurset får du en systematisk oversikt over språkkilder og -verktøy. Og du lærer å bruke dem smart og effektivt.