Mediemeldingen avklarer ikke mva-fritak for fagpressen

Mediemeldingen avklarer ikke mva-fritak for fagpressen

Både regjeringen og Stortinget har flere ganger lovet likebehandling av digital journalistikk fra fag- og dybdemedier, men fortsatt legges det inn vilkår som hindrer likeverd og bygger på papirets premisser. Fagpressen oppfordrer alle til å sende høringsuttalelser til Finanskomiteen. (Foto: BN).

Del: 

NRK skal inn på statsbudsjettet og regjeringen vil etablere et nytt mediestøtteråd, som får fireårige styringssignaler fra Stortinget. Det etterlengtede digitale mva-fritaket for fag- og dybdejournalistikken er fortsatt ikke avklart. 

Kulturminister Trine Skei Grande la fram den lenge ventede mediemeldingen – som nå kalles mediestøttemeldingen – på landsmøtet til lokalavisene fredag. Hun kalte meldingen for en ytringsfrihetsmelding.

Regjeringen vil "invitere Stortinget" til å vedta fireårige styringssignaler, som skal gjelde både for NRK og for direkte mediestøtte. Et nytt mediestøtteråd skal fordele støtten, og statsråden bebudet at lokalaviser skal få større andeler i støtten, til applaus fra salen.

Meldingen angir ikke noe tidspunkt for når fag- og dybdejournalistikken skal få det digitale mva-fritaket som de brede nyhetsmediene har hatt i tre år. Fra scenen på LLA-landsmøtet i Drammen sa Skei Grande at regjeringen vil unngå "både geografiske og tematiske hvite flekker, ... og vil ha systemer som løfter fram kvalitet og undersøkende journalistikk."

– Overskriften som berører oss, er "Fritak for meirverdiavgift for aviser og elektroniske nyheitstenester". Avsnittet avsluttes med at regjeringen vil komme tilbake med "nærmare omtale av  avgrensingar og omfang av fritaket" i 2019. Dermed kan vi slå fast at denne mediemeldingen ikke bringer større klarhet nå. Det betyr at vi må vente på revidert nasjonalbudsjett som kommer i midten av mai, kommenterer Per Brikt Olsen i Fagpressen.

– Hvis vi skal vektlegge det kulturministeren faktisk sa om de tematiske hvite flekkene, så vil alt annet enn likestilling av dybde- og breddejournalistikk være ulogisk.

Les Stortingsmelding 17 "Mangfald og armlengds avstand" her.

For medlemmer

Her kan medlemmer i fagpressen logge inn og få tilgang til alle rammeavtalene våre.

 

Les også:
  • Vi har mange tanker og planer om den digitale fremtiden, og vi har store ambisjoner om å utvikle Fagpressen.
    Vi søker derfor en fagansvarlig for markedsområdet.

  • Fagpressen ønsker alle medlemmer og samarbeidspartnere god sommer og god ferie. Kontoret i Akersgata holder stengt i uke 28, 29 og 30 – 8.– 28. juli.
    Vel møtt til nye kurs og aktiviteter etter ferien!

  • Les stortingsrepresentant Tage Pettersens (H), viktige innlegg i fredagens debatt. Nå gjelder det å få en forskift i tråd med det Pettersen beskriver.