Mediemeldingen avklarer ikke mva-fritak for fagpressen

Mediemeldingen avklarer ikke mva-fritak for fagpressen

Kulturministeren framlegger regjeringens Stortingsmelding om mediepolitikk – nå kalt "mediestøttemeldingen" på landsmøtet til Landslaget for lokalaviser fredag. (Foto: BN).

Del: 

NRK skal inn på statsbudsjettet og regjeringen vil etablere et nytt mediestøtteråd, som får fireårige styringssignaler fra Stortinget. Det etterlengtede digitale mva-fritaket for fag- og dybdejournalistikken er fortsatt ikke avklart. 

Kulturminister Trine Skei Grande la fram den lenge ventede mediemeldingen – som nå kalles mediestøttemeldingen – på landsmøtet til lokalavisene fredag. Hun kalte meldingen for en ytringsfrihetsmelding.

Regjeringen vil "invitere Stortinget" til å vedta fireårige styringssignaler, som skal gjelde både for NRK og for direkte mediestøtte. Et nytt mediestøtteråd skal fordele støtten, og statsråden bebudet at lokalaviser skal få større andeler i støtten, til applaus fra salen.

Meldingen angir ikke noe tidspunkt for når fag- og dybdejournalistikken skal få det digitale mva-fritaket som de brede nyhetsmediene har hatt i tre år. Fra scenen på LLA-landsmøtet i Drammen sa Skei Grande at regjeringen vil unngå "både geografiske og tematiske hvite flekker, ... og vil ha systemer som løfter fram kvalitet og undersøkende journalistikk."

– Overskriften som berører oss, er "Fritak for meirverdiavgift for aviser og elektroniske nyheitstenester". Avsnittet avsluttes med at regjeringen vil komme tilbake med "nærmare omtale av  avgrensingar og omfang av fritaket" i 2019. Dermed kan vi slå fast at denne mediemeldingen ikke bringer større klarhet nå. Det betyr at vi må vente på revidert nasjonalbudsjett som kommer i midten av mai, kommenterer Per Brikt Olsen i Fagpressen.

– Hvis vi skal vektlegge det kulturministeren faktisk sa om de tematiske hvite flekkene, så vil alt annet enn likestilling av dybde- og breddejournalistikk være ulogisk.

Les Stortingsmelding 17 "Mangfald og armlengds avstand" her.

For medlemmer

Her kan medlemmer i fagpressen logge inn og få tilgang til alle rammeavtalene våre.

 

Les også:
  • Trond Giske kalte regjeringens mediemelding svak, mens Høyres mediepolitiske talsperson ga inntrykk av vilje til å imøtekomme Fagpressens mva-mål. Et fullsatt frokostmøte torsdag morgen fikk belyst både mediestøttemeldingen og forslaget til ny postlov – av politikere og utvalgte redaktører.

  • "Foredlet og fremoverlent" er overskriften på redaktør Nina Schmidts leder i nr 3/2019 av Advokatbladet. Ny, mobiltilpasset nettplattform er også del av vårpussen i advokatenes fagmedium, som er inne i sin 99. årgang.

  • PFU felte i forrige uke fotballtidsskriftet Josimar på fire punkter i saken om en fotballspiller som var anklaget blant annet for voldtekt, fra høsten 2018.