Komplisert å avklare om GA blir ulovlig eller ikke

Komplisert å avklare om GA blir ulovlig eller ikke

Seminaret ble avsluttet med en paneldebatt der alle foredragsholderne deltok. De besvarte mange og gode spørsmål fra salen, og forhåpentligvis ble deltakerne litt klokere. Fra venstre Aleksander L. Pettersen, Kilkaya; Anne-Marit Wang Sandvik, Wiersholm; Cathrine Vånge Singstad, Otte og Veronika Jarnskjold Buer, Datatilsynet. (Foto: BN).

Del: 

Datatilsynet og Wiersholms advokater trekker litt ulike konklusjoner om hvorvidt Google Analytics blir erklært ulovlig i Norg, slik det er skjedd i Frankrike og Østerrike.
I overkant av 30 deltakere på Fagpressens seminar forrige torsdag fikk likevel mye viktig informasjon og gode råd om hvordan rigge seg for GDPR-framtiden, og om GA bør inngå i rigget.

I samarbeid med konsulent Per Øivind Skard fra Otte hadde Fagpressen laget et ettermiddagsmøte for å rette søkelyset mot den uavklarte situasjonen om Google Analytics, krav til samtykke og andre regler som digital mediebruk må forholde seg til.

Avdelingsdirektør for teknologi i Datatilsynet, Veronika Jarnskjold Buer, fortalte at det norske Datatilsynet jobber med en vurdering av GA, men at de ikke er helt ferdige. Hun antydet at det ikke er så lenge til de kan konkludere. Samtidig var hun tydelig på at det trolig er lurt å se etter alternativer til GA allerede nå. Å sitte stille i båten, kan medføre risiko.

Jarnskjold Buer fortalte at tilsynet har hatt et prosjekt på tilstedeværelse på Facebook. Datatilsynet konkluderte da med de ikke ønsker å ta risikoen det medfører å bruke Facebook. Det gjelder Datatilsynet som organisasjon og ikke som tilsynsmyndighet. Grunnen er det delte behandlingsansvaret man påtar seg med Facebook.

– Alle har et ansvar, og det er borgeres rettigheter det dreier seg om. Personvern er en plikt som man ikke kan kimse ad, og virksomheter og leder har en plikt til å behandle det på rett måte, understreket Buer og minnet om at selv om Google ikke tar betalt for GA, betaler vi med personopplysninger.

Viktige råd tross ulikt perspektiv

Advokat Anne-Marit Wang Sandvik fra Wiersholm mente at Datatilsynet, med all sannsynlighet, kommer til å lande på samme konklusjon som de franske og østerrikske tilsynsynsmyndighetene om at GA er ulovlig å bruke i Norge. Samtidig påpekte hun at fram til Datatilsynet kommer til en slik konklusjon, vil det være tillatt å bruke.

– Det er opp til hvert enkelt mediehus å holde seg orientert om hva som er gjeldende regulering og lovverk, påpekte Wang Sandvik

Hun kom også med en rekke forslag til tiltak man kan gjøre i GA for å redusere delingen av data med Google uten at det nødvendigvis ville medføre at bruken av GA var lovlig - gitt et vedtak fra Datatilsynet om det GA ikke er lovlig.

Cathrine Vånge Singstad fra Otte snakket om arbeid med sikkerhet og personvern på et overordnet nivå, og hvorfor det er viktig både av hensyn til lovregulering, men også for å sikre drift og verdier for virksomheter. Det kan være at virksomhetskritiske systemer blir utilgjengelige, det kan oppstå omdømmerisiko, eller man kan risikere direkte bøter ved ikke å jobbe godt nok med personvern.

Innlederne fra Wiersholm og Datatilsynet viste også i debatten til slutt i programmet at det eksisterer ulike tolkninger av regelverket. Samtidig ga de begge utfyllende og gode svar på spørsmål fra deltakerne og fra ordstyrer Per Øivind Skard fra Otte.

Kilkaya-målinger i Fagpressen

Aleksander Lidén Pettersen presenterte den nye trafikkmålingen som nå brukes av de fleste nettmedier i Norge. Kilkaya benytter seg, i all hovedsak, ikke av persondata og går slik sett utenfor GDPR-regelverket. Mange i Fagpressen har implementert måleskriptet, som også gir tilgang til et fullt redaksjonelt dashboard. Fagpressen har forhandlet fram gode rabatter for medlemmene i Kilkaya-systemet.

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
  • Det kan være lurt å planlegge sommeren 2025 allerede nå. Medier24 har laget en stillingspakke for sommervikarer, og tilbyr denne til Fagpressens medlemmer til en god pris.

  • Nesten 80 prosent av svarerne ga Fagpressedagen 2024 totalkarakter 5 eller 6 i evalueringen. – Tilbakemeldingene overgår alle våre forventninger! Årets arrangement er antakelig den beste Fagpressedagen vi har hatt, sier adm. direktør Per Brikt Olsen.

  • – Norsk mediehistorisk forening gjør et viktig arbeid for å sikre mediehistorisk materiale og stimulere til mediehistorisk forskning og formidling. Godt over 100 store og små mediebedrifter er medlemmer, men fagmediene glimrer dessverre med sitt fravær! påpeker nestleder i foreningen, tidligere redaktør i Utdanning, Knut Hovland.