Hvordan påvirker tekgigantene norske redaktørstyrte medier?

Hvordan påvirker tekgigantene norske redaktørstyrte medier?

Per Brikt Olsen ledet den siste spørsmålsrunden hvor det blant annet ble diskutert om det bør stilles krav til aktørene som bygger ut infrastrukturen. Foto: Ståle Lidsheim.

Del: 

Medieorganisasjonene inviterte tirsdag Familie- og kulturkomitéen på Stortinget til seminar og besøk i Pressens hus.

Temaet for dagen var hvordan tekgigantene påvirker norske redaktørstyrte medier. Generalsekretær I Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, og leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, ønsket velkommen i Pressens hus' storstue Ytring. 

Kan tekgigantene reguleres?
Temaene medieorganisasjonene hadde forberedt er både omfattende og krevende. Petra Wickstrøm, public policydirektør i Schibsted, åpnet med å forklare forsamlingen utfordringene EU har med å regulere tekgigantene. Ikke minst fortalte hun om konsekvensene EUs nye direktiver har for forholdet mellom redaktørstyrte norske medier og tekgigantene. Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ledet spørsmålsrunden i etterkant. 

Påvirker økonomien
Styreleder i MBL og konserndirektør i Amedia, Pål Nedregotten, overtok ordet og snakket om hvordan internasjonale aktører påvirker økonomien i det norske mediemarkedet. Han kunne fortelle at det annonseres digitalt i Norge for ca 16 milliarder kroner. Av dette havner kun 3,5 milliarder i redaktørstyrte medier, resterende havner hovedsakelig hos Google og Facebook. Thomas Bruvik, Landslaget for lokalaviser, ledet spørsmålsrunden i etterkant. 

Tomas Myrbostad, juridisk direktør i TV2, snakker om de store aktørene som tar kontroll. Foto: Per Brikt Olsen.


Staten bør stille krav
Den tredje og siste bolken var det Tomas Myrbostad, juridisk direktør i TV 2, og Lillian Holden, ansvarlig redaktør i Hallingdølen, som stor for. De presenterte hvordan det er for mediene når de store aktørene tar kontrollen.

Myrbostad mener staten bør stille krav til aktørene som bygger ut infrastrukturen. Staten bruker mye offentlige midler til finansiering av bredbåndsutbygging uten å stille noen krav. I andre land har staten krevd at aktører som selger bredbånd ikke har anledning til å "tvangskoble" salg at produkter. I Norge selger for eksempel Telenor bredbånd med 20 kroner i prisforskjell med og uten TV inkludert.

I Hallingdølen må de ta spesielle hensyn til reglene Facebook har for bruk av bilder. Benytter de bilder og tekster som bryter med Facebook sine regler får de ikke distribuert det der. Kombineres for eksempel bilde av rovdyr med en redaksjonell mening, risikerer du at saken er vurdert som politisk, og fjernet. Bilder av ansikt med blod fra krigen i Ukraina er et annet eksempel på brudd av reglene til Facebook. Per Brikt Olsen fra Fagpressen ledet spørsmålsrunden i etterkant på dette temaet. 

Avslutningsvis oppsummerte mediepolitisk fagsjef Bjørn Wisted i MBL to interessante timer i Ytring. Flere i komiteen uttrykte i etterkant at det var mye nyttig for komiteen å ta med seg tilbake Stortinget.

     

Annonsekampanje 2025

Her finner du årets annonser. Hent dem her!

Les også:
  • Mandag morgen har regjeringen sendt ut en pressemelding om at levering av post til folks postkasser skal opprettholdes. – Vi ønsker at alle skal sikres brevlevering i postkasse minst én dag i uken, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
    Regjeringen går dermed i mot anbefalingen fra postutvalget.
    – Fagpressen er glad for at regjeringen ikke vil gå så raskt fram som postutvalget foreslo. Likevel er vi bekymret for hvordan prisen og kvaliteten vil utvikle seg når det tross alt er planen å avvikle distribusjon til postkasser på lengre sikt, sier adm. direktør Per Brikt Olsen.

  • Hun begynner i stillingen 1. august, fra samme dato som Ingrid Nergården Jortveit begynner som nestleder i Fagpressen. Det melder Norsk Presseforbund fredag.

  • Torsdag ettermiddag inviterte Altinget til lanseringsfest for sin sjuende fagpolitiske nisjepublikasjon, Altinget Digital. En tallrik forsamling fra nettverket, mediefolk generelt og noen politikere fikk med seg åpningen ved digitaliseringsminister Karianne Tung og påfølgende panelsamtale med det store spørsmålet: "Hvor går grensen for når vi ikke lenger kan stole på tek-selskapene som vi er avhengige av?"