Den frie journalistikken viktigst

Den frie journalistikken viktigst

Les Knut Hovlands hilsen til Fagpressen ved 125-årsjubileet. Hovland var tidligere redaktør i Utdanning og Norsk Skoleblad, og styreleder i Fagpressen. (Foto: BN).

Del: 

Les Knut Hovlands hilsen til Fagpressen i anledning 125-årsjubileet.
Hovland er tidligere styreleder i Fagpressen og tidligere ansvarlig redaktør i Utdanning og Norsk Skoleblad.

Undertegnede vil ikke være noen festbrems i forbindelse med 125-årsjubileet, det har skjedd mye positivt siden foreningen feiret sitt forrige jubileum. Ikke minst har det vært en profesjonalisering i alle ledd, og de ulike fagmediene framstår på en helt annen og mye mer innbydende måte enn de gjorde i «gamle dager».

Da hadde mange av bladene – som det da stort sett handlet om – et relativt traust og kjedelig innhold og uttrykk og var ikke spesielt fristende for andre enn menigheten. Og knapt nok det. Slik er det ikke lenger, heldigvis.

Men midt oppe i gleden over alt som er blitt mye bedre, må Fagpressen og fagmediene hele tiden ha et kritisk blikk på seg selv og se på hva som kan bli enda bedre. Min vurdering er at nøkkelen til videre framgang først og fremst ligger i det journalistiske arbeidet.

Redaktørene og journalistene må i enda større grad enn i dag våge å gå løs på de vanskelige og konfliktfylte sakene og temaene, enten det er innenfor helsevesenet, skole og høyere utdanning, landbruk, samferdsel, medier eller de andre store og små områdene som fagmediene dekker. Først og fremst handler det om å få fram fakta, men like viktig er det å synliggjøre sakene og reise debatter innenfor de ulike sektorene. Av og til ser vi at fagmediene lykkes med dette, men det kan skje mye oftere.

Som et eksempel vil jeg nevne Sykepleien som flere ganger har klart å få fram saker som har ført til mye oppmerksomhet og debatter i riksmedier som NRKs Dagsnytt 18. Der har også redaktøren av Sykepleien deltatt og fått fram fakta og perspektiver som politikerne enten overser eller helst vil glemme.

Slik må det bli mye mer av, fagmediene sitter på en unik kompetanse og et kildetilfang innenfor de ulike sektorene som i mye større grad bør komme folk flest til gode. Både redaktører og journalister kan spille en viktig rolle her, potensialet er stort. Fagmediene må kort og godt sette dagsorden.

Her er det også viktig å minne om utgivernes ansvar: De må ta på alvor at de har skrevet under på at både Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten gjelder for alle medier som er en del av Fagpressen, og det er ikke bare en formalitet. De bør heie på all uavhengig og kritisk journalistikk, også de gangene det kritiske søkelyset blir satt på dem selv. Det er forutsetningen for et levende demokrati og må ses på som en styrke – ikke som et problem.

Lykke til med det videre arbeidet i Fagpressen og i de ulike fagmediene, det er ingen grunn til å dempe ambisjonene!

Annonsekampanje 2025

Her finner du årets annonser. Hent dem her!

Les også:
  • Mandag morgen har regjeringen sendt ut en pressemelding om at levering av post til folks postkasser skal opprettholdes. – Vi ønsker at alle skal sikres brevlevering i postkasse minst én dag i uken, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
    Regjeringen går dermed i mot anbefalingen fra postutvalget.
    – Fagpressen er glad for at regjeringen ikke vil gå så raskt fram som postutvalget foreslo. Likevel er vi bekymret for hvordan prisen og kvaliteten vil utvikle seg når det tross alt er planen å avvikle distribusjon til postkasser på lengre sikt, sier adm. direktør Per Brikt Olsen.

  • Hun begynner i stillingen 1. august, fra samme dato som Ingrid Nergården Jortveit begynner som nestleder i Fagpressen. Det melder Norsk Presseforbund fredag.

  • Torsdag ettermiddag inviterte Altinget til lanseringsfest for sin sjuende fagpolitiske nisjepublikasjon, Altinget Digital. En tallrik forsamling fra nettverket, mediefolk generelt og noen politikere fikk med seg åpningen ved digitaliseringsminister Karianne Tung og påfølgende panelsamtale med det store spørsmålet: "Hvor går grensen for når vi ikke lenger kan stole på tek-selskapene som vi er avhengige av?"