Fagpressen priset journalistikk, utvikling og godt arbeid

Fagpressen priset journalistikk, utvikling og godt arbeid

Del: 

De beste i Fagpressen ble torsdag hedret med årets priser og diplomer. 

Da Vegard Venli i Kommunal Rapport fikk Fagpressens gravepris for det monumentale innsynsarbeidet "Åpenhetskampen", innkasserte han den tredje prisen for dette arbeidet i vår: Graveprisen etterfulgte Flavius-prisen og Den store journalistprisen. At det ene "Hederlig omtale"-diplomet torsdag gikk til to journalister som kunne lage sin sak, takket være Venlis utrettelige kamp, understreker med all tydelighet hvor viktig det har vært at KR-journalisten ikke ga opp.

Det var høyt nivå på vinnerne også i de andre priskategoriene gjennom utdelingen, og juryleder Kjersti Løken Stavrum var raus med rosen. Den nye kategorien "Innertieren" åpnet showet. Hensikten med denne, er å "...premiere journalistikk som lykkes spesielt godt med å treffe en definert målgruppe så presist som mulig".

Fagpressen har i år også omdøpt tre av de andre kategoriene: Markedsprisen er blitt til Årets selger, Fagpressens innovasjonspris heter nå Fagpressens utviklingspris, mens "Bladfyken" er blitt Årets fagpresseredaktør.

Pris- og diplomvinnerne i de åtte delkategoriene, i samme rekkefølge som de ble delt ut:

Innertieren gikk til Ole Martin Mortvedt i Politiforum for "Skuddene på Hadeland".
Hederlig omtale gikk til Eivind Torgersen og Arnfinn Christensen (ill.) i forskning.no for "Etter 80 års dvale rører primtallene på seg", og til Per Arne Gjerdi i Agenda 3:16 for Den vanskelige tilgivelsen".

Fagpressens forsidepris 2016: Agenda 3:16, for forsiden "Den vanskelige tilgivelsen". Mottatt av Torunn Hvale.
Hederlig omtale gikk til STREK for "Når goder blir guder", og til Sykepleien for "De skjøre jentene".

Årets selger: Heidi Bjørkedal, Politiforum.

Fagpressens fotopris 2016: Thomas Haugersveen, Politiforum for "Beredskapstroppen – veien mot Delta".
Hederlig omtale gikk til Werner Juvik, Fagbladet, for "På sporet gjennom natta", og til Christian Nørstebø, Forsvarets Forum, for "Uteskolen".

Årets fagpresseredaktør: Nina Kristiansen, forskning.no

Fagpressens utviklingspris 2016: Ole Petter Pedersen, Kommunal Rapport, for "Automatisering av Kommunebarometeret – robotjournalistikk i verdensklasse".
Hederlig omtale gikk til redaksjonen i Universitetsavisa, ved redaktør Tore Oksholen, for "Folkemøter og annen utvikling på nett", og til Eirik Helland Urke og Svein-Erik Hole, TU, for "TU – Virtual Reality".

Fagpressens journalistpris 2016: Kari Oliv Vedvik, Utdanning, for "Jakten på X-klassen".
Hederlig omtale gikk til Yngve Vogt, Apollon, for "Beregninger", og til Marte Danbolt, Kommunal Rapport for "Trøbbel i Trøgstad".

Fagpressens gravepris 2016: Vegard F. Venli, Kommunal Rapport for "Åpenhetskampen".
Hederlig omtale gikk til Ida Kvittingen og Ingrid Spilde, forskning.no for "Forskningen du ikke får se", og til Roald Ramsdal og Ruben Solvang, tu.no for "Aksjeeierne i Statens vegvesen".

Årets jury har bestått av:
Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund (leder), Siri Gedde-Dahl, journalist i Kapital, Hege Iren Frantzen, Norsk Journalistlag, Ola L. Tømmerås, Fagbladet, Morten M. Løberg, fotograf, Nina Thorvaldsen, mediebyrået IUM og Yngve Vogt, journalist i Apollon.

Juryens begrunnelser for vinnerne:

Vinnerne av "Innertieren" har laget en glimrende reportasje som på en elegant måte griper inn i en av fjorårets store diskusjoner blant de 16 000 ansatte i en av landets mange etater. Diskusjonen handlet om hvorvidt tjenestemennene i etaten skulle bevæpnes eller ei. I fjor sommer ble to polititjenestemenn beskutt under et rutineoppdrag på Roa i Hadeland. Politibetjentene regnet med å møte et par ordinære biltyver, men havnet i en dramatisk skuddveksling med hardbarkete, østeuropeiske kriminelle.
I den dramatiske reportasjen får leseren et nært, detaljert og rystende innblikk i hvordan de blir beskutt og likevel klarer å holde hodet klart og arrestere bandittene. Selv etter arrestasjonen ble tjenestemennene truet av den ene gjerningsmannen, en tsjetsjener med krigserfaring. Tjenestemennene måtte derfor for all del ikke identifiseres.
Vinnerne av Innertieren valgte derfor å illustrere den meget velskrevne og drivende gode teksten med en rekke detaljerte og fengende tegninger av hendelsesforløpet. Den journalistiske og billedmessige løsningen er forbilledlig gjennomført. Dette er Fagpressen på sitt beste.

Fagpressens innertier 2016 går til journalist Ole Martin Mortvedt og designer Øyvind Kristiansen i Politiforum – for saken «Politiskuddene på Hadeland».  Gratulerer!

Årets vinner av Fagpressens forsidepris har levert en enkel og, synes juryen, genial, forside. Temaet er tilgivelse mellom mennesker. Veldig vanskelig å illustrere, men vinneren har lykkes med å gjøre nettopp det.
Forsiden består av to hender som holder et rødt, delvis ødelagt papirhjerte – forsøkt reparert med sviktende maskeringsteip. Illustrasjonen er ikke bare vakker, enkel og genial, men ideen er knadd og perfeksjonert til et resultat som treffer leseren direkte med reportasjens budskap. Vinneren har enkelt illustrert noe veldig komplisert – noe som berører alle mennesker. Denne forsiden gir leseren lyst til å åpne bladet.

Årets forsidepris går til Agenda 3:16 for forsiden «Den vanskelige tilgivelsen».

Årets selger har, via målrettet salgsarbeid og grundig både kunnskap og innlevelse i sine leseres hverdag, vist  at fagpressen fremdeles er å regne med som annonsemedium. Vedkommende har fått med annonsører som matcher lesernes interesser og behov på en utmerket måte, samtidig som mengden konkurrerende annonsører er godt balansert. Vår selger er klar på at det ikke skal være noen kobling mellom annonser og journalistikk. Annonsørene viser til gode resultater av sine investeringer, og selgerens stadig økende salgsbudsjetter har i en årrekke blitt innfridd. Dette til tross for at det ikke aksepteres annonser som ikke passer i konteksten. Vinneren er helt klart et eksempel mange burde følge godt med på.
Årets selger jobber i en publikasjon som også viser svært høy kvalitet på den journalistiske fronten, men, utgiver mener samtidig av vår vinner er en sterkt medvirkende årsak til at produktet har blitt så bra.

Det er en glede for juryen å utrope Politiforums Heidi Bjørkedal som årets selger i Fagpressen.

Vinneren av årets fotopris er en fotograf som har levert en serie bilder med driv og nerve, nesten så vi hører lyden og fornemmer lukten. Bildereportasjen forteller om en hverdag for noen, en ukjent verden for resten av oss. Gjennom til tider dyster bruk av bare tilstedeværende lys, djerve bildeutsnitt, tempo og bevegelse, får vi innblikk i en ukjent verden med spesialtrente, topp motiverte aktører. Vi snakker om en omfattende bildereportasje som også utmerker seg ved noen svært gode og fortellende enkeltbilder, en bildereportasje som fanget en samlet jury fra første øyeblikk. Fotografen våger å gi motivene rom å fungere i, noe som bidrar til gode miljøbeskrivelser – uten at fokuset på hovedmotivet blir mindre av den grunn. Grunntreningen for nye polititjenestemenn i politiets beredskapstropp Delta er ingen dans på roser, men åtte ukers svett slit i vann og søle, i trange, mørke rom fylt av gass, beinhard trening og eksersis.

Årets fotopris går til fotograf Thomas Haugersveen i Politiforum!

Årets fagpresseredaktør har de siste åtte årene bygd opp fagpressetidsskriftet sitt til å bli landets viktigste og mest kjente innenfor sin nisje.

Fagpressetidsskriftet har gått motsatt vei av de fleste andre medier. Inntektene er doblet, og det er antall ansatte også – i løpet av åtte år. Antall lesere er firedoblet.
Det sies at Årets redaktør gir journalistene sine stor frihet. Vedkommende lar hver enkelt journalist følge sine egne interesser, utvikle sin egen, personlige stemme. I troen på at dette gir de beste resultatene.
Redaktørens uhøytidelige, nysgjerrige og kritiske holdning til akademia kombinert med denne friheten for journalistene, har gjort det mulig å jobbe frem grundige saker av høy kvalitet. Dette har også gitt gode resultater for nettstedet.

Årets redaktør har utfordret oppfatningen om at forskning tilhører dem som er innenfor systemet. Med journalistikk er forskningen selv blitt undersøkt – og kritisert. Det har skapt en rekke spenstige saker.
Årets redaktør er allestedsnærværende  og er ikke redd for å provosere. Hun har skrevet i Aftenpostenspalten Uviten at norske forskere er feige og gjerrige med kunnskapen sin, og at de derfor skusler vekk ytringsfriheten sin.
Årets redaktør er en streng kritiker av uforståelig språk og bannlyser faguttrykk og utilstrekkelige forklaringer, og slår brutalt ned på akademisk jåleri.

Årets redaktør holder stadig kurs og foredrag for forskere, formidlere, studenter og hvem det måtte være. Hun foreleser på journalistutdanningen, deltar i debatter og er stadig å høre i radioen. Hun har de siste årene vært dommer i Forsker Grand Prix. Når noen spør, er det sjelden nei i hennes munn. Hun kaster seg i vei, og lager foredraget i drosjen.
Årets redaktør er oppfinnsom og leter stadig etter nye måter å bli bedre og større på. Hun har innledet samarbeid med en rekke store medier. Hun ønsker også å nå den yngre garde. Hun har derfor engasjert en ungdomsreporter, for å få reportasjer om forskning sett fra de unges ståsted.

I 2011 startet hun, i samarbeid med det danske svaret på forskning.no, videnskap.dk, et engelskspråklig nettsted om nordisk forskning, ScienceNordic. Det har i dag over tre og en halv million besøkende i året.
Ved å være så synlig, på sin skarpe, men uhøytidelige måte, har årets redaktør plassert nettstedet forskning.no på kartet som en viktig samfunnsaktør.

Årets redaktør er ansvarlig redaktør i forskning.no og heter Nina Kristiansen!

Fagpressens utviklingspris 2016: Journalistikkens gullalder er nå, understreker stadig flere. Mulighetene til å skape og formidle journalistikk er større enn før – og det skjer på nye måter, med nye virkemidler.
Vinneren i kategorien Fagpressens utviklingspris 2016 har virkelig «tatt den helt ut» og brukt algoritmer, VBA-kode og automatiske prosesser i dette bidraget. Mange snakker om robotjournalistikk – andre, som denne vinneren, bare gjør det!
Kommunal Rapport og nyhetsredaktør Ole Petter Pedersen tok fatt i kommunebarometeret, der norske kommuner rangeres ut fra hvem som presterer best i en rekke ulike kategorier, og satte i gang et automatiseringstiltak. Dermed kunne én nyhetsredaktør produsere over 250 ulike analyser av kommunene, et samlet volum på 1,2 millioner ord og 9000 sider.  Til tross for stor kapasitet i utgangspunktet, har Kommunal Rapport og Pedersen her fått nyttig – og prisverdig – hjelp av en teknologisk løsning vi vil se mer av i mange redaksjoner. Og Kommunal Rapport fortjener årets Fagpressens utviklingspris for å ha vært tidlig ute – på et vesentlig område.

Fagpressens journalistpris 2016: Å være en god fagpublikasjon krever også kritisk innstilling til fagets utvikling – og hva faget har representert. Muligheten til å bruke journalistikk til å avdekke feilvurderinger, gale valg, eller avsporinger, er en kraftfull måte å tvinge frem faglige refleksjoner og evalueringer på. Journalistikken kan sette faget i perspektiv på en fri og uavhengig måte. Journalisten bak vinneren av årets journalistpris gjorde det. Hun hentet frem et såkalt «tiltak» fra fortiden, fant tilbake til personene fra den gang – og fortalte en historie som vant lesere langt ut over den definerte målgruppen. Den gikk viralt, og er et stykke viktig, prisverdig journalistikk som gjør inntrykk på oss alle. For hva kan skje hvis en elev kritiserer læreren? For Morten ble det skjebnesvangert. Han havnet i X-klassen ved Løken ungdomsskole i Askim dager etter. En egen klasse, opprettet for dem de kalte «avvikere». Da Morten gikk ut fra skolen som elev, tenkte han: «Deilig. Ferdig med den dritten.» Resten kan vi i juryen bare anbefale at dere leser. Og deretter skjønner dere hvorfor Morten, når han er der igjen, på gjengrodde stier sammen med journalist Kari Oliv Vedvik og et videokamera – benytter anledningen til å sparke ned søppelkassen som en takk for sist.

Gratulerer til bladet Utdanning – og journalist Kari Oliv Vedvik for årets Fagpressens journalistpris.

Fagpressens gravepris 2016: Ett arbeid fra én enkeltperson i Fagpressen går utenpå alt annet som er levert inn til graveprisen i år. Dette arbeidet overgår det andre i kraft av sin samfunnsmessige betydning – men også i den formidable utholdenhet, det enorme arbeid som er nedlagt,  og den avanserte, kvalifiserte tilnærmingen. Juryen vil trekke frem enda et moment som gjør dette arbeidet en pris verdig: Betydningen for andre journalister. Prisvinnerens arbeid har ikke bare gitt prisvinneren en rekke gode saker, men også ført til mye viktig journalistikk fra andre journalisters hånd i andre medier.

Den innsats som i dag premieres er mer enn et stykke journalistikk. Det er en kamp mot hemmelighold i byråkratiet, en milepæl i kampen for økt åpenhet og en seier – ikke bare for journalistikken – men også for redelig konkurranse i næringslivet – og for demokratiet.
I to og et halvt år sloss journalist Vegard Venli i Kommunal Rapport for å få åpnet skatteetatens aksjonærregister, den eneste samlede oversikt over privat eierskap her i landet. Et register som for en stor del består av opplysninger som etter (allmenn)aksjeloven er offentlige, men som ligningsetaten likevel nektet å gi ut.
Skatteetaten og klageinstansen Finansdepartementet nektet innsyn over lang tid, med en rekke ulike begrunnelser. To ganger kom Finansdepartementet med lovendringsforslag for å hindre innsyn, dvs for å gjøre det hemmelig som egentlig var offentlig.
Seks ganger kom Sivilombudsmannen med uttalelser om saken, etter Vegar Venlis klager. Vegard Venli ga seg nemlig ikke. Og først etter den sjette uttalelsen fra Sivilombudsmannen kunne Vegard Venli hente filen med de mest sentrale opplysningene i registeret hos Skatteetaten. Dette delte han raskt med andre journalister – og la dermed grunnlag for at det etter veldig kort tid kom mye parallell, viktig journalistikk på banen. Hvem eier hva i hvilke roller – klassisk viktig informasjon knyttet til habilitet, uavhengighet og mulig maktmisbruk.
Juryen er ikke i tvil om at Vegard Venlis kamp for å få åpnet skatteetatens register har fremskyndet planene om et nytt, åpent, digitalt aksjonærregister i Norge – et uvurdelig verktøy for alle som vil vite hvem som eier hva.
Juryen vil understreke at den avsluttet sitt arbeid før både SKUP og Den store journalistprisen hadde sagt sitt. Vurderingen er foretatt på uavhengig og selvstendig grunnlag.

Vi gratulerer Vegard Venli i Kommunal Rapport med en imponerende, utholdende, avansert - og politisk - kamp for åpenhet. Den står til gull!

Send inn bidrag til Fagpresseprisene

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også: