Svenske lærerblader vil "samordne" journalistikk og kommunikasjon

Svenske lærerblader vil "samordne" journalistikk og kommunikasjon

Skjermdump fra Utdanningsnytt.no

Del: 

I forrige uke gikk tidningssjef Annica Grimlund i det svenske Lärarförbundet av i protest mot forbundets planlagte innskrenkninger i den redaksjonelle uavhengigheten i bladene. – En usedvanlig uklok avgjørelse av forbundet, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund til Utdanningsnytt.

Ledelsen i den største svenske fagforeningen for lærere, Lärarförbundet, har bestemt å samkjøre de redaksjonelt uavhengige redaksjonene og kommunikasjonsavdelingen, og dermed i praksis fjerne journalistenes og redaktørens uavhengighet.

Tidningssjefens bekymringer ser nå ut til å være reelle. På et møte tirsdag i forrige uke ble journalistene og redaktørene informert av en styringsgruppe, om hvordan organiseringen av redaksjonen blir framover. Blant annet skal kommunikasjonsavdelingen og redaksjonen fysisk sitte samme. All kommunikasjon skal «ledes og planlegges samordnet». Videre heter det at «nyheter, reportasjer og meningsbæring skal dra i samme retning».

På det samme møtet informerte Annica Grimlund om at hun går ut av styringsgruppen og sier fra seg alt arbeidsmiljøansvar for redaksjonene. Årsaken er at hun ikke kan stå inne for avgjørelsen som styringsgruppen har kommet med. Gruppen består ellers av forbundets kommunikasjonssjef og assisterende sekretariatssjef. Dagen etter møtet ga hun beskjed om at hun også går av som avdelingssjef for Lärarförbundets tidsskrifter. I redaksjonen er stemningen opphetet, skriver Utdanningsnytt.

Saken blir fyldig dekket i Journalisten.se og det foregår debatter blant annet i Aftonbladet.

 

Fordeler som INMA-medlem!

Redaktørkampanjen

Les også: