Redaktører vil ansette sine journalister selv

Redaktører vil ansette sine journalister selv

Tove Lie, redaktør i Khrono, Stian Eisenträger, redaktør i Forsvarets forum, og Forsvaret ved brigader Arne Opperud. Foto: NTB, Forsvarets forum og Forsvaret.

Del: 

Redaktører i statlige redaktørstyrte fagpublikasjoner er avhengige av at et ansettelsesråd er enige i de ansettelsene de ønsker å gjøre. I henhold til statsansatteloven skal alle ansettelser opp i et ansettelsesråd for å bli godkjent.

Redaktør Stian Eisenträger i Forsvarets forum sier til Journalisten at dette må være i strid med både medieansvarsloven og Redaktørplakaten.

- Det skal være redaktøren og ingen andre som skal ha siste ord når det gjelder hvem som skal ansettes som redaksjonelle medarbeidere, sier redaktøren.

Opprydning hos Forsvaret

Utgiveren til Forsvarets forum er Forsvarets fellestjenester (FFT) ved brigader Arne Opperud. Han sier seg enig med Eisenträger og han ser bare fordeler med at redaktøren får ansettelsesmyndighet.

-Jeg håper at regelverkene er ryddet opp i før jul, sier Opperud til Journalisten.

Viktig med klare regler

Redaktøren i Khrono, Tove Lie, brukte syv år på å få lov til å ansette sine egne journalister. Der har eierne hele tiden vært enige i at redaktøren skal ha siste ordet. Likevel har saken brukt syv år gjennom ulike departementer – uten å komme til en løsning.

- Alle ansettelser jeg har innstilt, har ansettelsesutvalget godkjent. Det er likevel viktig at vi har på plass regler for de dagene man ikke er enige, kommenterer redaktøren i Khrono til Journalisten.

Sikkerhet for det frie ord

Nestleder i Fagpressen, Berit Nyman, sier at det er bra at staten nå tar redaktørplakaten på alvor.

- Når en publikasjon er medlem av Fagpressen kan leserne stole på at publikasjonen er redigert etter pressens plakater, og at en kan klage inn til Pressens Faglige Utvalg. Det er en sikkerhet for det frie ord, sier Nyman til Journalisten.

Les hele saken hos Journalisten her.

Les også: