Opptak: Bør mediene dele data med KI?

Opptak: Bør mediene dele data med KI?

Bør mediene dele data med KI?
Del: 

Hvor mye er de store språkmodellene trent på data fra norske redaktørstyrte medier? 17. september la presseorganisasjonene fram en ny rapport som gir svar på dette. Arrangementet var et samarbeid mellom presseorganisasjonene MBL, Norsk Redaktørforening , Norsk Journalistlag og Fagpressen.

Organisasjonene spør: Hvordan bør mediene forholde seg til språkmodellene framover? Bør vi blokkere eller dele – og hvilke konsekvenser får det?

I panelet som diskuteres temaet:

Gard Steiro, sjefredaktør i VG
Martine Lunder Brenne, utviklingsredaktør i Dagbladet
Chris Ronald Hermansen, prosjektleder for redaksjonell KI i TV 2
Pål Nedregotten, utviklingsdirektør i NRK
Frank Gander, forfatter av scenariekapittelet i medieorganisasjonenes rapport om KI

Rapporten er tredelt og gir til sammen et bredt diskusjonsgrunnlag, Rapporten er finansiert av Kopinor:

1) Oversikt over status på de ulike datasettene som brukes til trening av språkmodellene og hvilket materiale som inngår i disse.

2) Mulige langsiktige konsekvenser for mediene

3) Mengde innhold fra medlemmer av MBL og Fagpressen som inngår i datasettene som brukes i trening av modellene til OpenAI/ChatGPT.

Last ned rapporten her

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
  • All mediestøtte påvirker det redaksjonelle innholdet. Men hvor mye er egentlig greit?

    En brevutveksling mellom Medietilsynet og Medier24, ved eier og ansvarlig redaktør Erik Waatland, løfter fram noen interessante – og kanskje problematiske – sider ved dagens pressestøtteordning. Redaktør Roger Aarli-Grøndalen i Journalisten skriver om dette sin kommentarspalte, som først er publisert i Journalisten.

  • Redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang. Samtidig er de redaktørstyrte mediene under et stadig sterkere press. I en slik tid er det behov for en aktiv mediepolitikk. Statsbudsjettet for 2025 er i hovedsak en inflasjonsjustert videreføring av dagens ordninger, som ikke viser noen aktive mediepolitiske grep.

  • Godal kommer fra rollen som seniorrådgiver for ledelsen ved Universitetet i Bergen, og tidligere kommunikasjonsdirektør samme sted. Han har nesten 20 års redaksjonell fartstid fra TV 2, både som redaktør og leder for politisk avdeling.
    I tillegg til å bli ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt, tar Godal også over rollen som daglig leder i LO Media. Dette skriver Frifagbevegelse.no denne uken.