Gravepris til Byggeindustriens Frode Aga

Gravepris til Byggeindustriens Frode Aga

Skjermdump fra et av de mange kritiske oppslagene i Byggeindustrien om pengesløsingen i Bane NOR og Follobanen.

Del: 

Journalist Frode Aga hentet hjem Fagpressens gravepris 2019 for sine avsløringer av hvordan prosjektet Follobanen sprengte alle økonomiske rammer gjennom Bane NORs omfattende konsulentbruk.

Juryen begrunnet graveprisen slik:

"Blant det aller viktigste vi som journalister kan gjøre som en del av vårt samfunnsoppdrag, er å avdekke misbruk av offentlige midler. Å avsløre at dine og mine skattepenger havner i lommer de ikke burde vært. At offentlige midler renner ut og kostnadsrammer sprekker. Årets prisvinner har på imponerende vis avdekket nettopp dette.

Gjennom et usedvanlig bredt og grundig kildearbeid med samtaler med en rekke kilder internt og eksternt. Gjennom innsyn i postjournaler, gjennom dypdykk i Brønnøysundregisteret, Skatteetaten, rettsdokumenter, regnskap og årsrapporter har prisvinneren avslørt et offentlig prosjekt som sprenger alle økonomiske rammer. En innleid konsulent som får 12,7 millioner kroner og har ni roller i andre selskaper. Om millionlønninger allerede før jobben begynner og om fire kolleger som har en felles fortid i Singapore.

Dette er gravejournalistikk av ypperste klasse. Dette er historien om Bane NOR og Follobanen.

Årets gravepris går til journalist Frode Aga i Byggeindustrien og Bygg.no for saken om konsulenter i Bane NOR. Gratulerer!!"

Hederlig omtale fikk Sonja Holterman og Hans J. Skjong i Utdanning for artikkelserien "Hjemmebarna", om flere tusen barn som sitter hjemme og ikke får skolegang.

Hederlig omtale fikk også Øystein Windstad i Fagbladet for kritiske saker om arbeidsforholdene i skjønnhetsbransjen i Norge.

Jurymedlem Anne Hafstad delte ut Fagpressens gravepris 2019.

Les også: