Fri tanke blir fri igjen

Fri tanke blir fri igjen

Christian Lomsdalen i HEF bekrefter at Fri tanke skal være et redaktørstyrt medium. (Skjermdump fra Vårt Land 21. november 2022).

Del: 

– For vår del har det hele tiden vært tydelig at dette skal være et redaktørstyrt medium, sier styreleder Christian Lomsdalen i Human-Etisk Forbund i en artikkel i mandagens Vårt Land.

Landsstyret i organisasjonen møttes i helgen, og gjorde et vedtak som bekrefter at Fri tanke skal redigeres etter Redaktørplakaten.

– Forutsetningen for sakspapirene i helga var at vi ønsket et redaktørstyrt medium, men måtte finne ut av hvordan vi skal organisere det, sier Lomsdalen til VL.

Det var sist sommer at Fagpressen mottok utmelding fra utgiveren av medlemsbladet Fri tanke. Utmeldingen var begrunnet med at bladet skulle legges inn under kommunikasjonsavdelingen, og derfor måtte meldes ut av Fagpressen.

– Vi engasjerte oss, tok kontakt med generalsekretæren og skrev også en kronikk i samarbeid med Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening, der vi understreket den viktige oppgaven uavhengig journalistikk spiller nettopp i medlemsorganisasjoner, sier nestleder Berit Nyman.

Etter en dialog valgte HEF å trekke utmeldingen fra Fagpressen.

Christian Lomsdalen sier nå at det i løpet av landsstyremøtet ble vedtatt at Fri tanke skal legges inn under Humanist forlag, som er heleid av Human-Etisk Forbund.

– De har lang erfaring med skribenter og tekstarbeid, og kjenner godt til redaktørinstituttet.

Lomsdalen sier videre at den videre planen er å utlyse og ansette en redaktør for publikasjonen, men at forbundet trenger noe tid på dette.

Les også: