Fagbladet Maritim Logg felt på 3.2 og 4.14

Fagbladet Maritim Logg felt på 3.2 og 4.14

Pressens Faglige Utvalg under behandlingen av klagen mot fagbladet Maritim Logg onsdag. (Skjermdump fra direkte overføring av møtet).

Del: 

– Fagbladet har løftet fram en sterk historie og en viktig sak – det er det ingen tvil om. Like klart er det at redaksjonen må felles for brudd på to av punktene i VVP, konkluderte PFU-leder Anne Weider Aasen.

Rederiet Torghatten reagerte etter en artikkel i Maritim Logg om rettsstrid i en oppsigelsessak i rederiet, og klaget fagbladet til Pressens Faglige Utvalg. Rederiet mente også at Maritim Logg hadde brutt de presseetiske kravene om uavhengighet, ettersom kilder i saken representerte Norsk Sjømannsforbund, som er en av Maritim Loggs eiere.

Artikkelen ble felt på punktene 3.2 om opplysningskontroll og 4.14 om imøtegåelse da PFU tok opp saken onsdag.

Maritim Logg innrømmet i forkant av behandlingen i Pressens Faglige Utvalg at de burde ha innhentet rederiets syn i den aktuelle saken, men argumenterte med at anonymiseringen var tilstrekkelig og at artikkelen belyste viktige prinsipielle spørsmål om ansvar i maritim sektor. Redakskjonen erkjente samtidig at det var problematisk at rederiet ikke ble kontaktet før publisering, og at det burde ha vært klarere skille mellom fakta og mening i teksten. Maritim Logg mener imidlertid at deres beskrivelse av hendelsen og tittelbruk var dekkende for saken.

PFU var imidlertid helt klare på at Maritim Logg har brutt god presseskikk:

– God sak, dårlig håndverk. Det er ingen tvil om at denne ryker på 3.2 og 4.14, sier Eivind Ljøstad i utvalget. Utvalgsmedlem Ådne Lunde sa at det er helt åpenbart at magasinet skulle ha kontaktet rederiet. Han reagerte, i likhet med flere i utvalget, også på tittelen, som er bastant. Etter en kort diskusjon konkluderte PFU med at teksten gir belegg til tittelen, men at teksten er feil. 

Utvalgsleder Anne Weider-Aasen understreket at det er flott at magasinet setter fokuset på problemer av denne sorten.

– Men her har de bommet på håndverket. Og PFU forholder seg ikke til tilståelsesdommer, så om mediet innrømmer feil, vil de likevel bli felt. Og dette er et skoleeksempel på brudd på punktene 3.2 og 4.14.

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
  • All mediestøtte påvirker det redaksjonelle innholdet. Men hvor mye er egentlig greit?

    En brevutveksling mellom Medietilsynet og Medier24, ved eier og ansvarlig redaktør Erik Waatland, løfter fram noen interessante – og kanskje problematiske – sider ved dagens pressestøtteordning. Redaktør Roger Aarli-Grøndalen i Journalisten skriver om dette sin kommentarspalte, som først er publisert i Journalisten.

  • Redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang. Samtidig er de redaktørstyrte mediene under et stadig sterkere press. I en slik tid er det behov for en aktiv mediepolitikk. Statsbudsjettet for 2025 er i hovedsak en inflasjonsjustert videreføring av dagens ordninger, som ikke viser noen aktive mediepolitiske grep.

  • Godal kommer fra rollen som seniorrådgiver for ledelsen ved Universitetet i Bergen, og tidligere kommunikasjonsdirektør samme sted. Han har nesten 20 års redaksjonell fartstid fra TV 2, både som redaktør og leder for politisk avdeling.
    I tillegg til å bli ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt, tar Godal også over rollen som daglig leder i LO Media. Dette skriver Frifagbevegelse.no denne uken.