Elleve medier må betale tilbake korona-støtte

Elleve medier må betale tilbake korona-støtte

(Illustrasjonsfoto: Medietilsynet).

Del: 

Medietilsynet kunngjorde fredag morgen at 11 av 32 kontrollerte medier som har mottatt koronastøtte, må tilbakebetale totalt 1,55 millioner kroner. Fem av utgiverne er medlemmer i Fagpressen.

– At det er en relativt beskjeden sum som må betales tilbake, vitner om at de fleste mediene har fått tilnærmet rett beløp, sier Hanne Nistad Sekkelsten, som er direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, i en  pressemelding. 

De som er blitt tildelt for mye kompensasjon, er Magasinet Reiselyst, Norsk Fiskerinæring, Sunnhordland, Fri Flyt, Alvdal Midt i Væla og Tynsetingen, Båtmagasinet og Seilmagasinet, Apéritif, Dagens Næringsliv, Hammerfestingen, Gamer.no og diverse magasiner fra Nemitek.

Støtteordningen ble etablert av Stortinget våren 2020. Det var lagt opp til rask saksbehandling og utbetaling i en krisesituasjon, og myndighetene var klare på at det kunne komme justeringer og krav om tilbakebetaling i etterkant. Man mottok støtte "på eget ansvar".

Medier som oppfylte kriteriene, kunne få kompensasjon for inntil 60 prosent av inntektsbortfallet i perioden fra 15. mars til 30. juni 2020, med maksimalt 15 millionar kroner til hvert selskap. Totalt ble nesten 92 millioner kroner betalte utbetalt av en bevilget pott på inntil 300 millioner kroner, i første tildeling høsten 2020. Etter at fem aktører frivillig betalte tilbake 15,7 millioner kroner og fire aktører fikk utbetalt 1,4 millioner kroner mer etter omgjøring av vedtak, fikk media til slutt tildelt 77,6 millioner kroner.

– Fagpressen er svært glad for ordningen, og for at flere av våre medlemmer har hatt nytte av den. Ordningen framstod som en sikkerhet i en usikker tid, sier adm. direktør Per Brikt Olsen og legger til:

– Det er naturlig at det blir justeringer av tildelt beløp, siden støtteordningen var konstruert for umiddelbar utbetaling. Utfylling av kompliserte søknadsskjemaer kombinert med litt uklare retningslinjer, er nok årsaken til justeringene for noen titler nå i etterkant.

 

Les mer hos Medietilsynet.

Les også: