Disse vant Fagpresseprisene 2017

Disse vant Fagpresseprisene 2017

Sonja Holterman, Utdanning, med Fagpressens gravepris 2017, for den omfattende saken om overgrep i skolen. Jurymedlem Siri Gedde-Dahl, t.v., overrakte prisen. (Foto: BN).

Del: 

Fagpressen delte torsdag kveld ut årets priser i åtte delkategorier pluss hovedprisen – Fagpresseprisen 2017 – på Månefisken i Oslo.

Her finner du vinnerne i de åtte delkategoriene, og alle som fikk diplom og "hederlig omtale".

Fagpressens forsidepris 2017 gikk til Politiforum, for den doble forsiden "Politidrømmen som brast".

Juryen sier: "Ved aller første øyekast ser forsiden ganske ordinær ut, men så blar du om – og finner nok et cover – ... På en genial måte har vinneren fortalt hva saken handler om; nyutdannede politifolk som jobber som alt mulig annet..."

Hederlig omtale gikk til:
NITO Refleks for forsiden "Har Norge råd til å la ingeniørene gå ledig?"
Og til Sykepleien for forsiden "Nye tider".

Fagpressens markedspris 2017 gikk til Teknisk Ukeblad.

Juryen sier: "Vinnerarbeidet har vært ledet av Jørgen Elton Nilsen i internbyrået Story Labs... De har, via avansert teknologi som VR-video, spillifisering og integrert annonsering skapt svært gode resultater for annonsørene..." Det er målt så høy klikkrate som 35 prosent, og de gjentakende gode resultatene sikrer fortsatt  økonomisk grunnlag for uavhengig journalistikk i TU.

Hederlig omtale gikk til:
Rune Eriksen, markedsmedarbeider i Musikkultur
Og til Kommunal Rapport, ved markedssjef Fred Scharffenberg og produktsjef Henning Aarset.

Fagpressens fotopris 2017 gikk til fagbladet Handikapnytt og fotograf Erik Norrud.

Juryen sier: "Årets vinner utmerker seg med en serie actionbilder med høy innsatsfaktor. Serien omfatter også "studioportretter" med velvalgt rekvisittbruk og lyssetting. Skrildringen av norske idrettsutøvere består av til dels svært gode enkeltbilder, skutt i fortellende øyeblikk som viser intensiteten og fandenivoldskheten som ligger i bunnen når utøverne kjemper om gull i Paralympics."

Hederlig omtale gikk til:
Håvard Sæbø, Magasinet for fagorganiserte
Og til Musikkultur og fotograf Monica Strømdahl.

Innertieren 2017 gikk til Forsvarets forum, ved journalist Svein Arstad og fotograf Arne Flaaten, for saken "Dobbeltlivet" som handler om å være annerledes i et tøft machomiljø.

Juryen sier: "Det å ikke passe inn i malen men allikevel like jobben sin og ha lyst til å gjøre en god jobb. Saken er også satt i perspektiv, og problematikken den beskriver er stadig like aktuell."

Hederlig omtale gikk til:
Journalist og redaktør Christina Gulbrandsen og illustratør Nico Wahl i NITO Refleks for saken "Alt som ikke er skapt av Gud, er skapt av ingeniører".
Og til journalist Marit Fonn i Sykepleien for saken "Dukker kan ikke dø".

Årets fagpresseredaktør 2017 er Svein-Erik Hole, redaktør for tu.no

Juryen sier: "Årets fagpresseredaktør har bidratt til å løfte fagpressen fram... han demonstrerer verdien av nisjekunnskap og hvordan også små redaksjoner kan være viktige og nyttige. ... han står også for en åpenhet og en delekultur som vi alle kan lære mye av."

Fagpressens utviklingspris 2017 gikk til Teknisk Ukeblad for å ha utviklet og etablert VR-journalistikk i Norge.

Juryen sier: "Juryen har hatt denne publikasjonen i kikkerten lenge. Den har en tendens til å ligge litt foran, å være litt tidlig ute... I år får redaksjonen Utviklingsprisen fordi de ikke bare har satset nyskapende og offensivt på egne vegne. De bidrar også til å løfte andre."

Hederlig omtale gikk til:
Utdanningsnytt.no for å ha økt nettrafikken med 86% fra 2015 til 2016.

Fagpressens journalistpris 2017 gikk til Sykepleien, ved Kari Anne Dolonen, Ann-Kristin Bloch Helmers, Eivor Hofstad, Bjørn Arild Østby og grafiker Nina E. H. Hauge, for reportasjen "Vikarer på godt og vondt".

Juryen sier: "Ved hjelp av statistiske data fra flere baser og avslørende intervjuer, har man kartlagt hvordan kommuner og helseforetak bruker milliarder på private bemanningsbyråer og har økt denne bruken 43 prosent i løpet av tre år..."

Hederlig omtale gikk til:
Journalist Espen Røst i Bistandsaktuelt for reportasjen "Historien bak et forlis i Middelhavet".
Og til journalist Ola L. Tømmerås i Fagbladet for reportasjeserien om søppelkrisa i Oslo.

Fagpressens gravepris 2017 gikk til journalist Sonja Holterman i fagbladet Utdanning for saken "Overgrep i skole og barnehage".

Juryen sier: "Det originale ved årets prisarbeid er kombinasjonen av innsikt og oversikt. ... Kildearbeidet er omfattende og særdeles krevende... Nettopp journalistens tålmodighet og respektfulle tilnærming har fått folk til å snakke som man i utgangspunktet ikke skulle tro ville bidra. Blant annet gjelder det overgriperen selv..."

Hederlig omtale gikk til:
Journalist Lars Taraldsen i Teknisk Ukeblad for saken "Fra vestlandet til Pyongyang – de norske slaveskipene".
Og til journalistene Ole Martin Mortvedt, Torkjell Trædal og Erik Inderhaug i Politiforum for saken "Humlebolet".

Fagpresseprisen 2017: Se egen sak.

Totalt ble det sendt inn 141 arbeider til konkurransen Fagpresseprisene i år. Arbeidene som skal juryeres, skal gjelde/være publisert i løpet av 2016.

Juryen har også i år vært ledet av Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Jurymedlemmer har vært Morten Løberg (foto), Nina Thorvaldsen (markedsarbeid), Siri Gedde-Dahl (gravejournalistikk), Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse), Sjur Frimand-Anda (journalistikk) og Tormod Haugstad (journalistikk).

For medlemmer

Her kan medlemmer i fagpressen logge inn og få tilgang til alle rammeavtalene våre.

 

Les også:
 • Skuffet, men forventningsfull

  Vi kan ikke legge skjul på at vi er skuffet over at regjeringen i dag gjennom Finansdepartementet legger frem en forskrift som fortsatt beskriver at digital redaktørstyrt dybdejournalistikk henvises til statiske utgaver ingen etterspør. Dette er en publiseringsform som ikke fungerer i en moderne tid og for digitale utgaver. 

  les saken på journalisten.no

  • Mediepolitisk debatt med Trine Skei Grande og Trond Giske mfl.
  • Pressetreff med Fædrelandsvennens redaktør-radarpar Udjus & Blågis
  • Hvem kan vi stole på i valgkampen? Debatt om desinformasjon og kildekritikk
  • For ungdom: Hva må du kunne for å gjennomskue falske nyheter?
 • Vi har mange tanker og planer om den digitale fremtiden, og vi har store ambisjoner om å utvikle Fagpressen.
  Vi søker derfor en fagansvarlig for markedsområdet.