De beste i Fagpressen prisbelønt torsdag kveld

De beste i Fagpressen prisbelønt torsdag kveld

Fagpressens utviklingspris gikk til Magma – tidsskrift for økonomer med mastergrad, siviløkonomer og studenter innen økonomisk-administrative fag – for utvikling av nye stoffområder som utfordrer målgruppen. Juryleder Trine Skei Grande overrakte prisen til avtroppende redaktør Gry Ljøterud og Anniken Aarrestad i Magma. (Foto: Petter Berntsen, NTB).

Del: 

Det var høy stemning og stort engasjement da Fagpressen delte ut Fagpresseprisene torsdag kveld i Pressens hus. Jon Niklas Rønning med band bidro sterkt til å løfte stemningen.
Se vinnerne av ni delkategorier her.

Juryen, ledet av Trine Skei Grande, har hatt rekordmange innsendte arbeider og kandidater i årets runde.

Her er vinnerne av de ni kategori-prisene, samt alle som fikk "hederlig omtale". Juryens begrunnelser står nedenfor, ved hver av prisene:

Vinnerne av Fagpresseprisene 2024, de ni delkategoriene – oppsummert:

 • Årets forsidepris gikk til Sykepleien, ved illustratør Flu Hartberg
 • Markedsprisen gikk til Hageguiden, ved redaktør Bjørnhild Fjeld
 • Beste foto ble tatt av Nora Savosnick for Panorama Nyheter
 • Innertieren gikk til Fagbladet, ved Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver
 • Årets fagpresseredaktør er Nina Schmidt i Advokatbladet
 • Årets utgiver er direktør Bård Vegar Solhjell, Norad, for Panorama Nyheter
 • Utviklingsprisen gikk til Magma, tidsskrift for siviløkonomer
 • Fagpressens journalistpris gikk til redaksjonen i Universitetsavisa ved redaktør Tore Oksholen
 • Graveprisen gikk til Panorama Nyheter, ved Tor Aksel Bolle og Tarjei Leer-Salvesen

Se egen sak om vinneren av Fagpresseprisen 2024 (hovedprisen).

Fagpressens forsidepris 2024

Vinneren er Sykepleien v/Flu Hartberg og Monica Hilsen – juryens begrunnelse:

Hvordan får man både unge og gamle, små og store til studere forsiden av et fagblad? Med et generisk stockfoto? Nei. Med et fantasibilde generert av kunstig intelligens? Trolig ikke - ikke ennå, i alle fall.

Noen redaksjoner setter derimot inn et ekstra gir for å lage en spennende forside som skiller seg ut. Årets forside er stilsikker, overraskende, kreativ og fargesprakende.

En tegning, skamløst inspirert av Martin Handfords «Hvor er Willy?», var utgangspunktet da Sykepleien skulle illustrere en sak om hvor det blir av alle sykepleierne. Men i motsetning til Willy, som det som regel bare er én av, er det ganske mange sykepleiere å finne på denne forsiden - fordi sykepleierne slett ikke har forsvunnet, de har gått over i andre typer jobber.

Vinneren av Fagpressens forsidepris er Flu Hartberg (illustrasjon) og Monica Hilsen (design) for «Hvor blir det av alle sykepleierne?» for Sykepleien.

Hederlig omtale 1:

Juryens begrunnelse:

Det må være høyt under taket i en redaksjon for at de beste og sprøeste ideene skal få vokse frem. Og det er nok lettere sagt enn gjort å brekke et helt blad rundt et kulehull som går gjennom over 80 sider i magasinet. Men jaggu har de fått det til, og effekten av en helsprø idé er slettes ikke noe bomskudd, men treffer midt i blinken!

Hederlig omtale i Fagpressens forsidepris går til Mediamania, ved Øyvind Kristiansen og Benjamin Gjerde, samt Politiforums redaksjon for «Politiets bomskudd» for Politiforum.

Hederlig omtale 2:

Juryens begrunnelse:

En lekende lett og pirrende forside. Enkelt, umiddelbart og fargesterkt. Hva i all verden er det vi skal få lese om her? Akkurat slik skal en forside lokke oss inn i bladet der vi får resten av historien om en ansatt som utfordrer oppfatningen av hvordan man kan kle seg når man jobber i barnevernet.

Hederlig omtale i Fagpressens forsidepris går til Werner Juvik og Kristin M. Johansen for Forsiden til Fontene nr. 1.

Fagpressens markedspris 2024

Vinneren er Hageguiden – juryens begrunnelse:

Tre bidrag ble sendt inn til årets markedspris. Juryen har derfor valgt å ikke dele ut hederlige omtaler, og heller kåre én verdig vinner.

Mediet har siden oppstarten i 2021 vist at det fremdeles er et marked for nye titler. Eierne tar hånd om alt selv, fra egen nettbutikk, til abonnementssalg, produksjon og ikke minst selve innholdet. De har funnet sin plass innenfor de stadig voksende interesseområdene hage, dyrking og uterom. De deltar på messer og holder foredrag, er eksperter for andre medier, reiser rundt blant Norges flotte hagemangfold og formidler det norske på en måte som har skapt stadig mer interesse og oppmerksomhet.

Med nyhetsbrev, egne sosiale kanaler, eget nettsted og printmagasin tre ganger i året, i tillegg til eget digitalt magasin en fjerde gang, har frilansparet Bjørnhild og Tore Fjeld med sitt «Hageguiden», skapt en virksomhet de både er i ferd med å kunne leve av, og som skaper stor glede for mottagerne. De viser at det faktisk er mulig å skape noe nytt og bærekraftig i et krevende marked. Gratulerer og lykke til videre!

Det ble ikke utdelt «hederlig omtale» i kategorien Fagpressens markedspris i år.

Fagpressens fotopris 2024

Vinneren er Panorama Nyheter v/Nora Savosnick – juryens begrunnelse:

Bildet treffer oss som en knyttneve i magen. Et frossent øyeblikk uten lyd og lukt - sanser som betrakteren selv må fylle inn. Kanondrønnene har stilnet og røyken har lettet og det er stille. Så alt for stille. Med varsomme skritt går en en alvorstung kvinne gjennom et utbrent inferno. Det er Liudmyla Deiko, rektor ved en barneskole i Ukraina som går gjennom den en gang så staselige bygningen som var byens skole.

Her pleide 400 barn å ha sine daglige møter med venner og lærere, i lek og læring. Nå er det bare aske, knust glass og forvridd metall igjen etter at russiske soldater brant ned skolen.

Årets vinnerbilde er både et krigsbilde, det er et portrett og ikke minst er det en solid dokumentasjon på hvilken pris ukrainske barn betaler i krigens grusomheter. Fotografen fanger både råskapen i Ukraina-krigen og hvordan dette påvirker helt vanlige folks hverdag på en utmerket og ikonisk måte.

Vinneren av Fagpressens fotopris er fotograf Nora Savosnick for bildet «Her løp det glade barn i gangene» for Panorama Nyheter.

Hederlig omtale 1:

Juryens begrunnelse:

Historien om Jonas

Å portrettere en person uten å vise personens ansikt er en krevende øvelse for en fotograf. Når den samme personen knapt har språk og synes det er vanskelig å forholde seg til fremmede personer, så blir oppgaven nesten umulig. Men til tross for at vi ikke får se ansiktet til Jonas, som fotoreportasjen omhandler, føler vi likevel at vi blir kjent med ham. Fotografen evner å formidle stemning og følelser uten å identifisere hovedpersonen og vi sitter vi igjen med en følelse av å allikevel ha blitt bedre kjent med mennesket som er avbildet. Det er godt fotohåndverk.

Hederlig omtale i Fagpressens fotopris går til Ole Martin Wold for fotoreportasjen «Historien om Jonas» for Fagbladet.

Hederlig omtale 2:

Juryens begrunnelse:

Nordmenn har i alle tider utnyttet naturresursene og kunnskapen om dette har gått i arv fra generasjon til generasjon. Fra storslåtte naturfotografier med mennesker i sentrum - til de blodigste detaljer - er denne fotoreportasjen stilrent, vakkert og teknisk fullkomment formidlet.

Hederlig omtale i Fagpressens fotopris går til Jo Straube for fotoreportasjen «Familien Sæther med venner» for Jakt & Fiske.

Innertieren 2024

Vinneren er Fagbladet v/Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver

Juryens begrunnelse:

Innertieren skal premiere journalistiske arbeider som lykkes spesielt godt med å treffe en definert målgruppe så presist som mulig, med journalistikk som oppleves viktig, nyttig og relevant, nettopp for dem.

Selve Innertieren går til en serie artikler om et tema mange synes det er vanskelig å snakke om, og som helsearbeidere synes det kan være vanskelig å håndtere. Her hører vi fra pårørende, eksperter og ansatte.

Det handler om demens, men om en side ved demens som er tabu, som når ektemannen glemmer kona og får seg ny kjæreste på sykehjemmet. Når de med demens vil ha sex, hvordan de ansatte skal forholde seg til pasientenes sexønsker? For hvem er det som bestemmer over sexlivet til dem med demens?

Innertieren går til Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver i Fagbladet for artikkelserien om demens og sex.

Hederlig omtale 1:

Juryens begrunnelse:

Den første hederlige omtalen i klassen Innertieren går til et temanummer som tar for seg noe vi alle kan, eller har kunnet, men som journalister sjelden dekker. Temanummeret går rett inn i lesernes arbeidshverdag. Det handler om faglige ståsteder og uenigheter, gode caser og praktiske tips, om lek i barnehager.

Hederlig omtale går til Første steg, nummer 2, 2023 for temanummeret Bli med barna i leken.

Hederlig omtale 2:

Juryens begrunnelse:

Den andre hederlige omtalen i klassen Innertieren går til en stor satsning. Dette fagbladet bestemte seg for å gjøre noe nytt, i en underdekket landsdel.

De reiste rundt i Finnmark og Troms og skrev om hagene der. Det pleier ikke hageblader å gjøre. Satsningen ble til mange reportasjer og tipsartikler gjennom hele 2023. Satsningen førte også til at Hageguiden ble relevant for lesere i nord, og de har fått mange nye abonnenter med høyt postnummer!

Hederlig omtale går til Hageguiden for serien «Jakten på Nord-Norges skjulte hageskatter».

Årets fagpresseredaktør 2024

Vinneren er redaktør Nina Schmidt i Advokatbladet

Juryens begrunnelse:

De fleste redaktører har vel en og annen gang opplevd advokater som selve marerittet. Likevel er det altså en som aldeles frivillig har holdt ut midt i blant dem, i ti år. Den da svært rutinerte journalisten inntok redaktørstolen i 2014, og siden har hun vært ukuelig i rollen som forsvarer – for journalistikken. Hun har besørget redesign av både stil og innhold i papirmagasinet. Hun har gitt full gass på nett, og oppnådd en aldeles bemerkelsesverdig vekst. Og viktigst: Under hennes ledelse leveres saker som jevnlig gir gjenlyd i norsk offentlighet og i riksmediene. Hun har rett og slett bidratt med urokkelig integritet og helstøpt troverdighet på et fagområde hvor gode råd er dyre – og til salgs. Alltid mild i form, alltid sterk i innhold, og fjellstø på de redaksjonelle prinsipper:

Årets fagpresseredaktør er Nina Schmidt i Advokatbladet!

Fagpressens utgiverpris 2024

Vinneren er Norads direktør Bård Vegar Solhjell som utgiver av Panorama Nyheter

Juryens begrunnelse:

Det kom mange gode nominasjoner til Fagpressens utgiverpris. Juryen har valgt å gi heder, det vil si pris, til én av de nominerte i denne klassen:

Denne utgiveren har på flere måter styrket sitt fagblad det siste året. Det er opprettet et nytt styre som ansvarlig redaktør rapporterer til. Formålsparagrafen er revidert. Dette, sammen med god vilje og medieforståelse, har styrket fagbladets redaksjonelle uavhengighet. Utgiver står støtt og profesjonelt også når fagbladet leverer kritisk journalistikk på utgiverens egen virksomhet.

Fagpressens utgiverpris 2024 går til Norad og Bård Vegar Solhjell, utgiver for Panorama Nyheter!

Fagpressens utviklingspris 2024

Vinneren er Magma – juryens begrunnelse:

Juryen har valgt å gi heder, altså pris, til én av de nominerte i denne klassen:

Vi vil alle bli bedre; bli mer lest, bedre likt, nå ut til flere. Det jobber fagmediene på langs flere linjer, både redaksjonelt og kommersielt.

Juryen har i år valgt å gi utviklingsprisen til et fagmedium som har satset på redaksjonelt nybrottsarbeid. De har gått inn i to fagfelt de ikke har dekket før, og som ikke er åpenbart relevante for dette fagbladets profil. De to stoffområdene, kultur og bærekraft, blir nå dekket med utgangspunkt i lesernes – det vil si siviløkonomenes – yrkesliv, fag og interesser.

Fagpressens utviklingspris 2024 går til Magma.

Det ble ikke utdelt hederlig omtale til noen i kategorien Fagpressens utviklingspris i år.

Fagpressens journalistpris 2024

Vinneren er Universitetsavisa og redaktør Tore Oksholen – juryens begrunnelse:

Så har vi kommet til vinneren av journalistprisen. Alle fagblader vet at det koster en del å drive kritisk og undersøkende journalistikk mot egen bransje. Å gjøre det mot egen eier er en ekstra stor utfordring. Men noen ganger blir det sånn. Denne saken var prinsipiell. Den handlet i bunn og grunn om akademisk ytringsfrihet.

To forskere ved NTNU fremmet faglig kritikk mot en rapport NHO hadde bestilt om kjernekraft. De fikk oppsiktsvekkende og offentlig kritikk av sin rektor Anne Borg. Intelligent bruk av innsyn i sms-kommunikasjon ble et avgjørende grep. I tillegg har redaksjonen hatt høy bevissthet om egen arbeidsprosess. Da rektor plutselig ombestemte seg og gikk tilbake på reprimanden til forskerne, skjedde det i forbindelse med en sitatsjekk til Universitetsavisa. Redaksjonen får med snuoperasjonen i sin journalistikk. Hun viste blant annet til sms-innsynet. Få dager etter ble det kalt inn til styremøte, og der trakk rektor seg fra stillingen.

Universitetsavisa og redaktør Tore Oksholen er vinneren av Fagpressens journalistpris.

Hederlig omtale 1:

Juryens begrunnelse:

Det dreier seg om en liten redaksjon som har hevdet seg bra i konkurransen med nasjonale aktører, og som har valgt å publiserende løpende nyheter fra en prosess som også er et stykke gravejournalistikk. Her har journalisten kombinert utholdende innsynsarbeid med kildepleie og egen innsikt på feltet. Byggeprosjektet Follo-banen til 37 milliarder kroner stoppet opp kort tid etter Kongens høytidelige åpning. Byggeindustrien har gransket kontrakter og byggeprosess og vist oss bilder av avbrent kabel som stanset trafikken. Og de fortsatte arbeidet da nasjonale medier mistet interessen, og avslørte problemer med uran-lekkasje.

For arbeidet med Follobane-havariet fortjener nyhetsredaktør og journalist Frode Aga i Byggeindustrien hederlig omtale og applaus!

Hederlig omtale 2:

Juryens begrunnelse:

Det handler om en yrkesgruppe som står i førstelinja i møtet med sårbare mennesker. Som ofte må tåle kjeft og trusler og hets langt utover det som er normalt. Og som med lovpålagt taushetsplikt ofte bærer på ting alene. På små steder kan det bli en stor belastning. Så mye som hver femte barnevernsleder slutter i jobben hvert eneste år. Den problemstillingen skriver Fontene godt om. I en gripende, og samtidig språklig nøktern og intelligent langsak skildres utfordringene for en yrkesgruppe som sjelden snakker om seg selv på en måte som fanget juryens interesse.

For arbeidet med Alene på toppen fortjener journalist Simen Aker Grimsrud i Fontene hederlig omtale og applaus!

Fagpressens gravepris 2024

Vinneren er Panorama Nyheter v/Tor A. Bolle og Tarjei Leer-Salvesen –­ juryens begrunnelse:

Det begynte med en varslingssak, og en tilbakebetaling av 1,4 millioner kroner. Der kunne det også sluttet – om det ikke var for denne redaksjonen. I stedet vet vi nå at over 100 millioner kroner gikk fra norske bistandsbudsjetter til konsulenter i USA, og at flere av de millionene havnet i et skatteparadis. Arbeidet omfatter innsyn i komplekse amerikanske selskaper, og flere tusen dokumenter fra USA og Norge. Norske myndigheter sitter igjen med en varslingssak, en streng revisorgranskning og et dataprogram som ikke kan brukes. Når saksbehandlere i Norad nå søker opp navnet på den tidligere samarbeidspartneren i USA, får de opp en rød varseltrekant på skjermen sin.

Fagpressens gravepris 2024 går til Panorama Nyheter for «Stjernekonsulenten».

Hederlig omtale 1:

Juryens begrunnelse:

Til juryens store glede var dette kategorien med aller sterkest konkurranse i år!

Hederlig omtale:

Når barn blir voldelige, har noe gått alvorlig galt. Men da denne redaksjonen ville skrive om elevers vold mot lærerne, var det ingen som visste hvor eller hvor ofte det skjedde. Mot mye motstand kartla redaksjonen møysommelig alle varsler i 20 kommuner de siste tre årene, og alle rettssaker i Norge de siste fem årene. En serie sterkt berørende reportasjer satte temaet for alvor på kartet – og fikk statsråden til å snu, og sette i gang med egen kartlegging.

Hederlig omtale går til Utdanningsnytt og Kari Oliv Vedvik for reportasjene Vold mot lærere.

Hederlig omtale 2:

Juryens begrunnelse:

Der noen opplever krise, ser andre muligheter: Bemanningskrisa i helsevesenet kostet i 2021 norske kommuner over 1,7 milliarder kroner – penger som gikk rett til private vikarbyråer. I en serie reportasjer har denne redaksjonen satt flomlys på bemanningskrisa, og gitt oss innsikter vi ikke har hatt før. Vi har vært med til et knelende helsevesen i England, til den sjarmerende og musiserende vikarbyrå-eieren i Polen, og til det halvtomme lagerbygget utenfor Alicante som fungerer som rekrutteringskontor for norsk helsevesen. Og ikke minst: Vi har fått møte vikarene, og fått vite hvem de er.

Hederlig omtale går til Fagbladet, ved Marte Bjerke, Rønnaug Jarlsbo og Agnes B. Walton for reportasjeserien «Bemanningskrisa i helsevesenet».

Fagpressekatalogen

fagpressekatalogen.no

Her er oversikt over alle medlemmene i Fagpressen.
Med informasjon om mediet, kontaktpersoner, opplag, utgivelser, priser, osv.

Annonsekampanje 2024


Her finner du den siste kampanjen til Fagpressen. Hent annonsene her!
Les også:
 • Selskapene fusjonerer for å være bedre rustet i møte med AI, falske nyheter og globale konkurrenter.

 • Fagpressens kontor i Pressens hus holder sommerstengt i fire uker fra 8. juli. Administrasjonen ønsker alle en riktig god sommer!

 • – Det er viktig å ha kontroll på egne data om de digitale leserne. Nå har Fagpressen en ferdig løsning, som vi har testet og vet at fungerer. Medlemmene betaler ingenting for å være med!