Ble vi mer effektive med korona?
Ble vi mer effektive med korona?
Det spissformulerte temaet fikk fram interessante sider i tirsdagens digitale FRF-samling. Innlederne fortalte om lesernes hunger etter nyheter og oppslutning om de redaktørstyrte mediene. Samtidig var de opptatt av hva som kan bli krevende langtidsvirkninger av å jobbe under koronatiltak "... når adrenalinet er borte", som nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken fra VG formulerte det.
Håndlykken var en av tre innledere i det digitale "julegløggmøtet" som FRF arrangerte tirsdag, med rundt 20 deltakende redaktører. De andre innlederne var nettredaktør Paal Svendsen fra Utdanning og informasjonsansvarlig Trine Ohrberg i MBL.
– I går hadde jeg min 246. dag på hjemmekontoret, og det har vært krevende mange av dagene! sa Trine Ohrberg. Hun fortalte om henvendelsen som regjeringen sendte til MBL 12. mars, der de stilte spørsmålet: "Hvordan skal norske medier klare å opprettholde samfunnsoppdraget under strenge koronatiltak?" De var først og fremst bekymret for om redaksjonene ville legge de fleste sakene bak digitale betalingsordninger.
– I løpet av noen timer hadde vi snakket med medieledere og mediehus, og vi hadde et svar til regjeringen:
"Det legges stor vekt på å gi publikum informasjon. Artikler med inforamsjon fra myndighetene og informasjon som berører liv og helse, gjøres åpent tilgjengelig for brukerne og oppdateres fortløpende. Offentlige pressekonferanser strømmes åpent..."
– Samfunnsoppdraget har mediene løst hjemmefra, tross alle utfordringene, sa Ohrberg. Hun viste til dramatiske inntektsbortfall og vanskelige arbeidsforhold for svært mange.
– Likevel er det kanskje nå vi har størst grunn til å være bekymret, for vi er langtfra ferdige med dette. Det er nå det røyner på!
Paal Svendsen var også opptatt av hva som følger med når man mister den daglige kontakten med kolleger, og rådet hans er å ringe og snakke med en kollega.
– Gjør det til en rutine å kontakte kolleger, også når det ikke er strengt saksrelatert, oppfordret Svendsen.
Tora Bakke Håndlykken roste den store omstillingsevnen som redaksjonene har vist i koronatiden.
– Det er rett og slett imponerende, sa hun og trakk fram at det er mye i dette å ta med videre.
– Mange av oss har virkelig "fått opp farten", og publikum liker det – de strømmer til og slutter opp om de redaktørstyrte mediene! sa hun.
Håndlykken var også opptatt av det mentale stresset som mange opplever, ikke minst i de små redaksjonene.
– Ring en redaktør! var hennes oppfordring.
Uniiforum-redaktør Martin Toft som leder Fagpressens redaktørforum lovet flere digitale samlinger med aktuelle tema på nyåret.