Digital likebehandling av fagjournalistikk og prosessen videre
Digital likebehandling av fagjournalistikk og prosessen videre
Det er en viktig seier for fag- og dybdejournalistikk at regjeringen i nå fastslår at dette journalistiske området ikke lenger skal diskrimineres. Nå er det ikke lenger en diskusjon om digitalt mva-fritak skal komme. Men det er fortsatt behov for å avklare hvordan fritaket skal komme, og når det kommer, skriver adm. direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen.
Ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett, RNB, tirsdag, sa finansminister Siv Jensen at at planen er å legge det inn i nasjonalbudsjettet for 2019.
I kulturdepartementets pressemelding tirsdag 15. mai, framkom det at finansdepartementet ser på § 6-3 i merverdigavgiftsloven. Denne paragrafen regulerer at tidsskrifter (på papir) har nullsats etter en egen bestemmelse. En løsning knyttet til det som kalles «parallellutgaver» av trykte tidsskrifter, virker i første omgang lite fremtidsrettet.
Samtidig beskriver pressemeldingen at finansdepartementet og kulturdepartementet skal utrede dette. Det er derfor ikke detaljert klarlagt hvordan løsningen blir for fag- og dybdejournalistikken.
Fagpressen og de andre presseorganisasjonene har anbefalt en løsning som regulerer at elektroniske nyhetstjenester er fritatt for merverdiavgift ut fra merverdiavgiftsloven § 6-2. Dette er en bestemmelsen trådte i kraft 1. mars 2016, og som avisene forholder seg til. Vi tror en hensiktsmessig måte kan være å utvide denne eksisterende løsningen som fungerer så godt for dagspressen.
Fra Fagpressens side har vi stor tro på at vi sammen med de andre presseorganisasjonene nå kan gå inn i en konstruktiv dialog med departementene for å finne gode, fremtidsrettede beskrivelser av avgrensning. Vi ser frem til å benytte sommeren til å bistå med gode løsninger slik at regjeringens ønske om å likebehandle vår gode digitale journalistikk på en fremtidsrettet måte kan bli et faktum fra 2019.